Temat: [Focus 1998-2004] Niedziałający nawiew na żadnym biegu
View Single Post
Stary 05-08-2024, 22:39   #1
oah321
ford::amateur

Model: Focus mk 1
Silnik: 1.6
Rocznik: 2000
Domyślnie Niedziałający nawiew na żadnym biegu

Witam, z góry zaznaczam, że nim zdecydowałem się napisać na tym forum, przetrząsnąłem pół internetu, różnych forów, filmów i niestety nic nie podziałało.

Na czy polega problem? Dzień przed awarią nawiew działał sprawnie na każdym biegu w naprawdę upalny dzień, na drugi dzień rano już wentylator nie chciał się uruchomić na żadnym biegu i po wciśnięciu przycisku od włączenia klimy, przycisk się nie podświetla (Nawiew manualny).

Po przeczytaniu różnych porad stwierdziłem, że to będzie albo bezpiecznik, albo rezystor dmuchawy z bezpiecznikiem termicznym (mimo że zazwyczaj objawia się brakiem 1,2,3 biegu), po wymianie bezpiecznika w skrzynce nadal brak reakcji, postanowiłem zakupić nowy rezystor i wymienić i nadal brak reakcji. Później specjalnie zakupiłem multimetr i sprawdziłem stary i nowy rezystor, oba okazują się sprawne.

Po przegranej bitwie postanowiłem pomierzyć napięcia w kostkach, najpierw wentylatora, okazuje się, że napięcie dochodzi i na obu pinach wynosi 12.30 V, w kostce od rezystora, są cztery piny, na trzech nie ma napięcia, a na jednym jest też 12.30 V. Co ciekawe wszystko mierzone było przy pokrętle prędkości nawiewu ustawionym na 0, a napięcie i tak było. Pokrętło samo w sobie jest sprawne, przeskakuje na każdy bieg. Następnie mierzyłem obie kostki, kręcąc pokrętłem od prędkości, ale napięcie nadal było 12.30 V bez zmian.

Ktoś ma jakiś pomysł? Mnie się wydaje, że skoro dochodzi napięcie, to wentylator powinien chodzić, więc może cos z nim nie tak, lub skoro nie ma zmian w napięciach, przy zmianach pokrętłem to może coś z przekaźnikiem za pokrętłem. Co do wentylatora myślę jeszcze, żeby go wciągnąć i spróbować na krótko odpalić, ale nim to zrobię, chce wykluczyć inne możliwości, ponieważ śruby od wentylatora ani drgną, wiec nim będę się z tym bawić, to chce resztę wykluczyć.

Pacjent to Ford Focus mk 1, 1.6 z 2000 roku.

Z góry dziękuje za rady i pozdrawiam!

Ostatnio edytowane przez oah321 ; 05-08-2024 o 22:47 Powód: Dodatkowe informacje
oah321 jest offline   Odpowiedź z Cytatem