Cytat:
Co do błędu , to wadliwy może być zawór upustowy blow off , również jest na silniku elektrozawór , do którego idzie wężyk od zaworu blow off i również on może nie działać , elektrozawór na turbinie może również nie działać prawidłowo .
Aby sprawdzić elektrozawory wystarczy napięcie 12v podłączyć do nich i sprawdzić czy słychać jak się otwierają . U mnie okazało się,iż zawór na silniku zawór sterujący wlot powietrza był uszkodzony .
Pozostaje wymiana tylko i wyłącznie na zamiennik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrawiam.
|
Witam mnie błąd P0039 prześladuje już bardzo długo a z moja puszką pandory przeżyłem już prawie wszystko. Nie bardzo rozumiem o jaki "zawór" chodzi użytkownikowi "PIECIA1628"
"U mnie okazało się,iż zawór na silniku zawór sterujący wlot powietrza był uszkodzony"
W moim aucie wymieniłem już w związku z błędem P0039:
elektrozawór turbo , MAP sensor na intercoolerze , filtr powietrza , przepływomierz , sprawdziłem zawór BLOW OFF (membrana wygląda jak nowa) .
Brak wycieków oleju , nieszczelności , dziwnych dźwięków
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a błąd po podłączeniu komputera nadal występuje. A objaw o którym wcześniej nie napisałem to losowe wstawanie turbo po dobrym rozgrzaniu silnika na wyższych obrotach.
Z góry dziękuje za odpowiedź
Bump:
Cytat:
|
Witam wszystkich, kupiłem nie dawno Cmaxa z 1.6 ecobost. Pojawił się u mnie również ten błąd p0039 z informacją że zablokowało się w pozycji zamkniętej. Po oczytaniu tematu mam pewne niejasności, bo występuje u mnie również trochę gorsze odpalanie na ciepłym, czasem po odpaleniu zegar od obrotów silnika nie pokazuje żadnej wartości obr./min i odrazu gaśnie ale jak dodam trochę gazu to wskakuje na obroty i już pracuje poprawnie. Występują też lekko odczuwalne poszarpywania podczas ostrego przyspieszania w pewnym zakresie obrotów około 3tyś. Ale też nie zawsze i w tym samym momencie. Można powiedzieć że losowo, jednak zawsze z wciśniętym pedałem w podłogę. Znalazłem gdzieś informacje ze może to też być zawór elektromagnetyczny sterujacy turbiną, przez to gorsze odpalanie czy strata mocyw wyższych partiach obrotów.
Pytanie czy skupić się na czymś konkretnym, czy na każdym z osobna?
Jazda miejska, pozamiejska odbywa się bezproblemowo dopóki nie przygazuje trochę mocniej
Pozdrawiam!
|
Witam Doli22
Uszkodzony zawór turbo wywala błąd mniej więcej bo już nie pamiętam "Awaria silnika natychmiastowy serwis" po czym wyskakuje check engine i auto wchodzi w tryb serwisowy
Niestety gorsze odpalanie na ciepłym jest mi bardzo dobrze znane a masz ten sam silnik i rok auta co ja. Nie chciałbym cię straszyć ale czy masz jakiekolwiek ubytki płynu chłodniczego nawet minimalne ? A miałeś lub sprawdzałeś może kompresje na cylindrach ?
Bump:
Cytat:
|
Witam wszystkich, kupiłem nie dawno Cmaxa z 1.6 ecobost. Pojawił się u mnie również ten błąd p0039 z informacją że zablokowało się w pozycji zamkniętej. Po oczytaniu tematu mam pewne niejasności, bo występuje u mnie również trochę gorsze odpalanie na ciepłym, czasem po odpaleniu zegar od obrotów silnika nie pokazuje żadnej wartości obr./min i odrazu gaśnie ale jak dodam trochę gazu to wskakuje na obroty i już pracuje poprawnie. Występują też lekko odczuwalne poszarpywania podczas ostrego przyspieszania w pewnym zakresie obrotów około 3tyś. Ale też nie zawsze i w tym samym momencie. Można powiedzieć że losowo, jednak zawsze z wciśniętym pedałem w podłogę. Znalazłem gdzieś informacje ze może to też być zawór elektromagnetyczny sterujacy turbiną, przez to gorsze odpalanie czy strata mocyw wyższych partiach obrotów.
Pytanie czy skupić się na czymś konkretnym, czy na każdym z osobna?
Jazda miejska, pozamiejska odbywa się bezproblemowo dopóki nie przygazuje trochę mocniej
Pozdrawiam!
|
Witam Doli22
Uszkodzony zawór turbo wywala błąd mniej więcej bo już nie pamiętam "Awaria silnika natychmiastowy serwis" po czym wyskakuje check engine i auto wchodzi w tryb serwisowy
Niestety gorsze odpalanie na ciepłym jest mi bardzo dobrze znane a masz ten sam silnik i rok auta co ja. Nie chciałbym cię straszyć ale czy masz jakiekolwiek ubytki płynu chłodniczego nawet minimalne ? A miałeś lub sprawdzałeś może kompresje na cylindrach ?