Temat: [Ogólne] aktualizacja dla sync 3
View Single Post
Stary 11-08-2024, 13:18   #2073
Jacek1111
ford::amateur

Imię: Jacek
Model: Ford S-MAX MK2 Titanium
Silnik: EcoBoost 177kW - 241KM
Rocznik: 2017
Domyślnie

Witam,

Może komuś moja podpowiedź pomoże.

Kupiłem S-Max 2017 z Niemiec. Nic nie było w nim aktualizowane od nowości.
Próbowałem zrobić aktualizację na 2 sposoby po Wi-Fi oraz przez USB.
Po Wi-Fi samochód mielił i na końcu komunikat, że ostatnie sprawdzenie aktualizacji i tu data i godzina. Nic się nie wydarzyło.
Po USB, ściągnąłem aktualizacje ze strony Ford po VIN.
Wszystko zrobione zgodnie z instrukcją Ford i nic. Samochód nie widzi pendrive. Myślałem, że mam za nowy i muszę poszukać starszego, ale w tym temacie była podpowiedź o zmianie partycji z GPT na MBR i w moim przypadku to zadziałało. Oczywiście system plików exFAT.

Użyłem penDrive 64GB Kingstona USB 3.0. Komputer do przygotowania pendrive Win 11.
Tak więc nie trzeba żadnego starego systemu Win7 czy coś.

Sama aktualizacja SYNC3 trwała między 5-10 min, bliżej 5.
Na pendrive w katalogu „SyncMyRide” pojawił się plik potwierdzenia aktualizacji, który załadowałem ręcznie na moim koncie na stronie FORD i po 5 sekundach komunikat, że SYNC zaktualizowany (zrobiłem to dzisiaj).

Teraz ściągam mapy (23,1 GB pokazuje przeglądarka).
Dam znać jak pójdzie z mapami.

Mapy też się wgrały, ale z przygodami.

Pierwsza część poszła OK, trwało to 30min. Pojechałem na wycieczkę samochodem. Po pierwszej części i restarcie SYNC, zaczęła się wgrywać 2 część, ale podjechałem pod sklep i samochód się wyłączył (nie wyłączyłem Start/Stop). Po chwili wyskoczył błąd SIGN_ERR01.

Przyjechałem pod dom, wyłączyłem samochód, po 5 minutach wróciłem, uruchomiłem i wyskoczył komunikat o kontynuowaniu aktualizacji. Podłączyłem pendrive i aktualizacja ruszyła. Kolejne 30-35 minut i komunikat o pomyślnym zakończeniu aktualizacji. Kolejny restart SYNC i wszystko działa.
Plik potwierdzający pojawił się na pendrive, załadowałem go na stronie Ford bez problemów.
Aktualizacja mapy do wersji F11.

Ostatnio edytowane przez arturek ; 11-08-2024 o 21:20
Jacek1111 jest offline   Odpowiedź z Cytatem