View Single Post
Stary 11-08-2024, 20:45   #10
Adiin400
ford::beginner

Imię: Adrian
Model: Mondeo
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Sprzęgło bierze bardzo nisko odbija do połowy

Witam, kontynuując temat, wraz z pierwszą wymianą sprzęgła pojawił się problem stukania na luzie - podczas jazdy możliwe że zagłusza go praca silnika, który milknie przy wciśnietym sprzęgle jednak po puszczeniu sprzęgła nie zawsze te stukanie słychać, kiedy gwałtownie spusći się pedał sprzęgła wtedy stukanie słychać zawsze jednak przy powolnym spuszczaniu zdarza się, że stukania nie ma trzeba to "wyczuć". Podejrzewam wałek sprzęgłowy w skrzyni tylko czy sposób spuszczenia sprzęgła miał by znaczenie czy było by go słychać czy nie. Jeśli chodzi o stukanie najbardziej intensywne jest na półsprzęgle.
Wydaje mi się, że to jest pierwotna przyczyna, a niewracający pedał jest efektem, który w jednym i drugim sprzęgle pojawił się po ok 4-6mc.
Dodam jeszcze, że ostatnio rozsypanie się tarczy sprzęgła dokładnie mówiąc tłumika drgań skrętnych poprzedziło to, że nie można było wbić żadnego biegu na zapalonym silniku, na zgaszonym wszytskie biegi wchodziły. Odpalając auto na wbitym biegu tarcza się posypała.
Odnośnie niewracającego pedału sprzęgła na innym forum wyczytałem, że powodem było niecofnięcie docisku podczas montażu sprzęgła i pytanie czy to może być powodem. Dodam, że tam opisane było dokładnie takie samo zachowanie jak u mnie opisane poniżej.
Stan aktualny na dziś jest taki, że podczas jazdy (przyśpieszanie) nie ma problemu biegi wchodzą wszytsko jest OK pedał wraca auto jedzie, podczas hamowania silnikiem i np. dojezdzie do skrzyrzowania pedał robi się twardszy i niekiedy cieżko jest wybić i wbić bieg (nie zawsze ale w wiekszości przypadków) wtedy pedał nie wraca do pozycji zostaje mniej wiecej w połowie ale sprzęgło też się nie ślizga. Zauważyłem też, że w momencie jak pedał jest zablokowany w połowie sprzęgło łapię bardzo szybko praktycznie przy podłodze. Kiedy pedał cofnie się nogą do normalnej pozycji wtedy sprzęgło bierze normalnie.
Wiem, że sporo informacji jednak szukam pomocy bo koszty stale rosną, a samochód jest praktycznie uziemiony.

Ostatnio edytowane przez Adiin400 ; 11-08-2024 o 22:11
Adiin400 jest offline   Odpowiedź z Cytatem