Cześć wszystkim,
Mam poważny problem z moim Fordem S-Max i naprawdę potrzebuję Waszej pomocy lub porady.
W drodze do Polski z Anglii, podczas postoju w Niemczech, ruszyłem w stronę Warszawy. Około 240 km przed Warszawą wyświetlił się błąd "Engine Malfunction". Nie miałem narzędzi do diagnozowania i nigdy wcześniej się tym nie zajmowałem, więc postanowiłem jechać dalej. Po około 100 km zapaliła się kontrolka "Engine Check". Samochód jechał bez problemów i normalnie przyspieszał. Po wjeździe do Warszawy poczułem brak mocy.
Zgłosiłem się do lokalnego serwisu, który znalazłem dzięki opiniom na necie (4.3 gwiazdki, opinie pozytywne jak i negatywne). Serwis zdiagnozował, że filtr DPF i katalizator są zapchane, bez możliwości ich wyczyszczenia lub regeneracji – konieczna była wymiana, ( zatrzymałem moja stara cześć) Po naprawie i powrocie na pomorze błąd "Engine Malfunction" oraz błędy (P244C, P246B, P2463), które sam później zdiagnozowałem po zakupie kabla i programu Forscan, oraz kontrolka "Engine Check" wróciły, a brak mocy pojawił się ponownie.
Powrót do serwisu..
Po kolejnej diagnostyce serwis zdecydował wymianę zaworu, świecę dopalającej czy jakiegoś wtrysku związane z układem DPF ( wyglądało to jak w załączonym zdjęciu) , ale niestety problem nadal nie został rozwiązany. Po odbiorze samochodu i pokonaniu około 140 km, błąd "Engine Malfunction" pojawił się ponownie. Zatrzymałem się na najbliższym parkingu przy autostradzie, przeskanowałem samochód i pojawił się kod błędu: PCM DTC P244C:00-6D. Po dojechaniu do serwisu, pojawił się dodatkowy błąd PCM DTC P246B:00-2F, wskazujący na problemy z filtrem cząstek stałych.
Po wymianie filtra DPF, katalizatora i świecy dopalającej, zaworu ( jak na załączonym zdjęciu) problem w zasadzie jest cały czas ten sam.
Aktualnie jestem na urlopie w Polsce, przyjechałem z Anglii i utknąłem w Warszawie, zamiast cieszyć się wakacjami. Muszę jak najszybciej rozwiązać ten problem, żeby wrócić do domu, a trwa to już 2 tygodnie. Czy ktoś miał podobne doświadczenia lub zna serwis, który mógłby skutecznie zająć się tą sprawą? Każda rada będzie dla mnie bardzo cenna.
Tak wyglądała wymieniona cześć która pokazał mi serwis
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Samochód z powrotem wrócił do serwisu...
Pozdrawiam