Temat: [Mondeo 2007-2014] Wymiana oleju w automacie AWF21 Durashift
View Single Post
Stary 14-08-2024, 20:52   #56
micubussi
ford::beginner

Imię: micubussi
Model: mondeo mk4 kombi
Silnik: 2.3
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Wymiana oleju w automacie AWF21 Durashift

Cytat:
Napisał iksilak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie mam pytanie bo całkowicie zgłupiałem.
Czy skrzynia w moim mondeo MK4 2007r 2.3 to AWF21? Ma takie same oznaczenia na sterowniku jak te AWF21 z diesli, a oznaczenie na samej skrzyni różni się pierwszą cyfrą tj. ja mam 7 a na dieslach jest 6. Fizycznie, tak porównując na zdjęciach, różnią się kołnierzem przykręcanym do silnika i w mojej jest dodatkowo bagnet. Czy to te same skrzynie tylko dostosowane do różnych silników? Czy poziom oleju po wymianie mogę sprawdzać na bagnecie czy muszę szukać korka przelewowego - od poziomu oleju?
Też mam od jakiegoś miesiąca takie ustrojstwo Mondeo 2.3 z awf21 2008. Sam wymieniałem olej w tym tygodniu i w korku spustowym oleju ze skrzyni nie ma śrubki od poziomowania oleju, tak jak wszyscy piszą, mówią i nagrywają na YT. Zamówiłem nawet taki korek spustowy OEM Ford, który ma śrubkę od poziomu oleju, ale średnica gwintu jest inna - nie wkręcisz go. Dowiedziałem się dziś od serwisu Forda, ze tutaj mamy bagnet i to nim się trzeba sugerować. Wcześniej go nie zauważyłem, sugerując się filmami i postami o wymianie oleju w tej skrzyni liczyłem na śrubkę w korku.
micubussi jest offline   Odpowiedź z Cytatem