Odp: P0039 błąd zaworu obejściowego turbosprężarki 1.6 Ecoboost
Damian890 Cześć, wiesz co u mnie problemem tego błędu w sumie nie wiem co się okazało bo jednorazowo usunąłem kilka rzeczy, mianowicie po przeanalizowaniu odczytów między innymi z czujnika map sensor okazało się że nie działa on prawidłowo, podawał cisnienie atmosferyczne na minusowych wartościach. Wymieniłem go i auto przestało już przerywać w trakcie przyspieszania. Później okazało się że mam złe założona rurę od dolotu do przepustnicy, tzn uszczelka która jest w rurze była podwinieta i tak zostało to skręcone że powietrze po części wydostawało się poza obieg. Po złożeniu tego poprawnie i wymianie elektrozaworu turbo (miałem już go wcześniej kupionego) mój błąd już się nie pokazuje. Co do odpalania na cieplym to poprawiło się trochę jak wymieniłem czujniki polozenia walkow rozrzadu i wału, oczywiście w forscanie zrobiłem adaptacje po ich wymianie i jakiś czas było lepiej z tym odpalaniem, ale po kilku dniach znowu dopadła mnie ta przypadłość. Jeśli chodzi o płyn chłodniczy to różnie z tym bywa, czasem stoi na tym samym poziomie długo długo, a czasem widzę że coś tam podebrało. Prawdopodobnie mogą to być początki i może z ym związane jest gorsze odpalanie silnika
|