Temat: [Focus 1998-2004] Niedziałający nawiew na żadnym biegu
View Single Post
Stary 19-08-2024, 22:55   #8
oah321
ford::amateur

Model: Focus mk 1
Silnik: 1.6
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Niedziałający nawiew na żadnym biegu

Rozwiązaniem koniec końców okazał przełącznik prędkości nawiewu, mechanizm pracował normalnie, przez co na pierwszy rzut oka, nie było widać, że jest z nim problem. Problemem ukazał się po wyciągnięciu i rozebraniu, że od temperatury stopił się dosłownie plastik, naruszając strukturę pinów, przez co pin od masy ruszał się na wszystkie strony i plastik blokował jego połączenie z kostką. Wymiana pomogła rozwiązać problem.

Dla potomnych jeszcze dodam, że gdyby ktoś szukał części tego przełącznika, to na pewno totalnie nieopłacalnym jest jego zakup na sklepach forda, bo kosztuje tam aktualnie około 320 zł. Natomiast szukanie go na allegro i innych stronach skutkuje ceną od około 65 zł do ponad 100 zł za sam ten element. Najbardziej sensowny wydaje się zakup całego panelu nawiewu, ja dorwałem cały panel z maskownicą, wszystkimi pokrętłami i mechanizmami do nich, z kostkami z tyłu i nawet żarówkami za 49 zł w wersji z klimatronikiem, więc tak naprawdę zostanie mi reszta na zapasowe części albo odsprzedam gdzieś dalej. Podobnych ofert w internecie jest sporo, także polecam od razu zakup całego panelu nawiewu ze wszystkim niż przepłacać za sam jeden element.

Ostatnio edytowane przez oah321 ; 21-08-2024 o 03:30
oah321 jest offline   Odpowiedź z Cytatem