Błędy p0622 p1632 po deszczu
Witam, (2.0 TDCI) po kilku godzinnym postoju, podczas uruchamiania silnika zapalił się check, przez około 5s silnik nienaturalnie chodził, miał niskie obroty, które się unormowały i samochód normalnie funkcjonował, po niecałej minucie zapaliła się ikonka akumulatora. Jak dojechałem na miejsce sprawdziłem błędy i wyświetliły się p0622 p1632. Samochód ciężko odpala, potrzebuje kilku sekund na ogarnięcie się, podczas tego nie reaguje na gaz. Alternator i akumulator sprawdzony, ładowanie na poziomie 13,5V przy obciazaniu na jałowych obrotach, akumulator stałe napięcie 12,4V. Nic nie przygasa. Wieczorem zauważyłem brak świateł mijania, dodam że jedna z lamp jest uszkodzona i całkiem prawdopobne że dostała się tam woda po nocnej ulewie, która miała miejsce w noc poprzedzającą awarie. Do lamp mijania nie dochodzi 12V. Długie, postojowe, kierunkowskazy działają poprawnie. Bezpieczniki wszystkie są ok, na przekaźniku R1 12v, mierzone do masy akumulatora, między pinami w gnieździe przekaźnika brak jakichkolwiek wyników. Wtyczka przy alternatorze sprawdzona organoleptycznie, czy nie ma luźnych, uszkodzonych przewodów i wydaje się ok. Masa przy żarówkach też jest ok. Może ktoś podpowiedzieć co jeszcze można sprawdzić? A jeszcze dodam że przekaźnik k115 jest ciepły, ale GEM odcina masę po jakimś czasie, więc wydaje się być sprawny. Dziękuję za pomoc 😁
|