Temat: [Mondeo 2000-2007] alternator ładuje a lampka świeci
View Single Post
Stary 22-08-2024, 16:48   #31
Mondeło420
ford::amateur

Imię: Paweł
Model: Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2005
Domyślnie Błędy p0622 p1632 po deszczu

Witam, (2.0 TDCI) po kilku godzinnym postoju, podczas uruchamiania silnika zapalił się check, przez około 5s silnik nienaturalnie chodził, miał niskie obroty, które się unormowały i samochód normalnie funkcjonował, po niecałej minucie zapaliła się ikonka akumulatora. Jak dojechałem na miejsce sprawdziłem błędy i wyświetliły się p0622 p1632. Samochód ciężko odpala, potrzebuje kilku sekund na ogarnięcie się, podczas tego nie reaguje na gaz. Alternator i akumulator sprawdzony, ładowanie na poziomie 13,5V przy obciazaniu na jałowych obrotach, akumulator stałe napięcie 12,4V. Nic nie przygasa. Wieczorem zauważyłem brak świateł mijania, dodam że jedna z lamp jest uszkodzona i całkiem prawdopobne że dostała się tam woda po nocnej ulewie, która miała miejsce w noc poprzedzającą awarie. Do lamp mijania nie dochodzi 12V. Długie, postojowe, kierunkowskazy działają poprawnie. Bezpieczniki wszystkie są ok, na przekaźniku R1 12v, mierzone do masy akumulatora, między pinami w gnieździe przekaźnika brak jakichkolwiek wyników. Wtyczka przy alternatorze sprawdzona organoleptycznie, czy nie ma luźnych, uszkodzonych przewodów i wydaje się ok. Masa przy żarówkach też jest ok. Może ktoś podpowiedzieć co jeszcze można sprawdzić? A jeszcze dodam że przekaźnik k115 jest ciepły, ale GEM odcina masę po jakimś czasie, więc wydaje się być sprawny. Dziękuję za pomoc 😁
Mondeło420 jest offline   Odpowiedź z Cytatem