Cytat:
|
Cześć
Po prawie czterech latach padł mi jeden (krótszy) pasek LED w przednim reflektorze. Mam jeszcze przedłużoną do 5 lat gwarancję Ford Protect ale ona nie obejmuje reflektorów (obejmuje taką wymianę tylko (zazwyczaj dwuletnia) gwarancja podstawowa. Naprawa - czyli wymiana całego reflektora w ASO kosztuje ok. 3000 PLN.
|
Jak dokładnie brzmi zapis umowy Ford Protect, bo te zapisy się zmieniały się w czasie? Dostałeś odmowę na piśmie? Można wtedy napisać reklamację i poprosić Ford o interwencje, bo jeżeli masz zapis typu, że gwarancja nie obejmuje "napraw zespołów eksploatacyjnych lub ich części podlegających normalnemu zużyciu np. lampy i reflektory (z wyjątkiem usterek elektrycznych)" to możliwe, że ta usterka łapie się na wyjątek dot. usterek elektrycznych. Uważam, że warto się poboksować dla takiej kwoty. Jeżeli już pokryłeś te koszty, to ja bym się ubiegał o ich zwrot. Trochę dyskusji na ten temat tutaj:
https://forum.fordclubpolska.org/sho...&postcount=106
Np. jedna relacja z grupy FB o Pumie:
"Aktualizacja! Uwaga! Po dłuższej batalii z serwisem ASO a następnie z Ford Polska usterka zostanie w całości usunięta bezpłatnie ze względu na to, iż nie uległa uszkodzeniu sama lampa a system elektryczny! Tego typu naprawa nie jest wyłączona w umowy Ford Protect. Pierwotnie wycena przez serwis ASO została przedstawiona na 4400 zł!"