Odp: Hamulce przednie po gwałtownym hamowaniu zablokowane
Siemano, u mnie wymiana tarcz,klocków, regeneracja zacisków i wymiana właśnie wężyków elastycznych i zmianie płynu w układzie pomogły. U mnie ogólnie wszystko to zaczęło się od jednego incydentu, gdzie płeć Piękna, cofając za zakrętu gdzie stał kosz, ani ja jej ani ona mnie nie widziała i wtedy właśnie dałem gwałtownie na hamulec przy prędkości +/-20 km/h. I od tamtej pory zauważyłem dziwny dźwięk po zatrzymaniu auta. Otóż wyglądało to tak że się zatrzymywałem,gasiłem auto a po sekundzie dwóch, hamulce jakby odpuszczały, takie dziwne "skrzypienie" ale jeździło normalnie z normalnie hamowało. Tak zrobiłem trasę z Polski do Holandii po urlopie i właśnie tutaj, przy tym kolejnym gwałtownym hamowaniu już nie puściło właśnie lewe przednie koło, ślad po dotknięciu felgi został . Ale tak jak pisze, teraz jest dobrze , hamulce grzać się grzeją, no ale żadnych oporów nie ma, na luzie nic nie spowalnia samochodu, dźwięki dziwne ustały. A tak przy okazji, to jeśli już wyszłaby ta pompa ABS to, czy kupować nową o ile to jest możliwe czy jakaś regeneracja czy tylko jakaś daną część się wymienia w tym? A i dodam kolego że u mnie żadnego komunikatu o hamowaniu awaryjnym nie było, ABS przy tej pierwszej sytuacji poczułem i ja. Mam nadzieję że się uporasz z problemem. Tu w Holandii koszt mnie wyniósł 650€. Klocki, tarcze,przewody elastyczne, płyn hamulcowy, regeneracja zacisków, robocizna.
|