Temat: [Focus 2014-2018] P2002 po regeneracji DPF 2.0 EcoBlue
View Single Post
Stary 02-09-2024, 21:31   #1
mortifero
ford::average

Model: Ford Fokus MK4 kombi
Silnik: diesel 2.0 eco blue
Rocznik: 2018
Domyślnie P2002 po regeneracji DPF 2.0 EcoBlue

Witam
W połowie lipca dokonałem (na tę chwilę mogę powiedzieć, że...) trefnego zakupu, bowiem 2 tygodnie od zawarcia umowy pojawił się 'check engine' i błąd P2002-00, oraz P250D-00. Błędy zostały skasowane z informacją, że jeżeli się pojawią to trzeba się nimi zająć.
Tydzień później powtórka, ale już sam P2002-00, zostałem przekierowany do mechanika, który zajmuje się DPFami, ale ten nie chciał się podjąć czyszczenia, bo podejrzewał, że to już padnięty sam filtr. Czekałem na kolejnego, który był na urlopie. Ten drugi z kolei wykonał regenerację filtra za niemałą kwotę bo 1500zł. Po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów znowu P2002 i wskazania zapchania filtra na poziomie 35%. Miałem pojeździć przez 2 dni aby sprawdzić jak będzie się zmieniała ta wartość. Po przejechaniu nieco dłuższej trasy znowu check engine i ten sam błąd, mimo iż dotychczasowe pojawiały się przy ~160km/h ten ostatni przy jeździe po mieście. Wskazanie komputera 32%. Wzbogacony o 1500zł mechanik nie wie co jest przyczyną :/

Mam 2 pytania:

1. Czy istnieje techniczna możliwość sprawdzenia w ASO historii tego konkretnego błędu, tj. kiedy się pojawiał i kiedy był kasowany? Mam rozbieżne informacje, a taka 'diagnoza' pozwoliłaby mi starać się o rękojmie.

2. Co może być przyczyną ciągłego wyrzucania tego błędu?

Pacjent:
Focus MK4, 2018r, 2,0 diesel ecoblue