View Single Post
Stary 05-09-2024, 08:45   #3
patrykwn
ford::amateur

Imię: Patryk
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Powershift przekładka na manual, Kraków/Katowice.

Cytat:
Napisał klocolus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jakby tryb awaryjny był skorelowany z szybszą jazdą (na autostradzie) to najczęściej brakuje oleju.
Tak - po dłuższej jeździe na jednym biegu i zjeździe z autostrady potrafi stracić biegi w ogóle, zero reakcji na jakiś czas, aż ostygnie. Z kolei w codziennym użyciu, głównie przy upale - tryb awaryjny silnika, brak wstecznego. W 95% pomaga wyłączenie auta i odpalenie ponownie.

Był plan żeby wymienić olej, sprawdzić błędy i póki co pojeździć w takim stanie, z tym, że nie mam już zaufania do tego auta z powershiftem i np na wakacje biorę inne auta, a to służy tylko na zakupy do 10km. Chciałbym to zmienić, bo auto samo w sobie jest dla mnie idealne - duże, wygodne, nic więcej od auta nie wymagam. Poza tym, żeby było sprawne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jak kiedyś podłączyłem jakiś tani komputerek z bt i odczytałem sam błędy, to było ich bardzo dużo. Wysłałem sobie raport na mejla i pierwsze co się wyświetliło:

P0771 [0x0771]
Shift solenoid (SS) E - performance or stuck off
Shift Solenoid E Performance
Status: Potwierdzona
----------------------------
P2849 [0x2849]
Transmission shift fork A - shift fork stuck
----------------------------
P284A [0x284A]
Transmission shift fork B - shift fork stuck

Edit:
Dodam jeszcze, że te błędy odczytałem prawie półtora roku temu, od tamtej pory auto zrobiło jakieś 12k km, błędy w miarę regularnie wywala, zwłaszcza przy cofaniu na plac, ale ogółem jeździ poprawnie. W chłodniejsze dni leci w pełni poprawnie, nic nie szarpie, nic nie przeciąga, nie myśli itp. W momencie kiedy się już nagrzeje, ablo przy dużym upale, zaczyna sporadycznie szarpać przy przyspieszaniu i falują obroty podczas jazdy ze stałą prędkością. Czym dłuższa jazda, tym bardziej uciążliwe się to staje, aż do ostygnięcia i tak cały czas. Dlatego auto używane na małe dystansy obecnie, z nimi nie ma problemów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez patrykwn ; 05-09-2024 o 08:58
patrykwn jest offline   Odpowiedź z Cytatem