View Single Post
Stary 08-09-2024, 22:16   #487
bombonik
ford::average

Model: S-Max, S-Max Mk2 ST-Line
Silnik: 1.8tdci, 2.5 HEV
Rocznik: 2006, 2022
Domyślnie Odp: Hybryda - kto już ma, wrażenia i odbiór

@StStS : Mi ostatnio na trasie wciągnął 10,2L/100... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czyli stary SMax żłopał dużo mniej i ciągnął dużo lepiej, a silniczek tylko 1.8 w porównaniu z 2.5 i dodatkowym elektrykiem na wspomaganiu (wiem, 1.8 miało turbinkę, ale mimo wszystko).
Co do niskich obrotów to już się nauczyłem, że w hybrydzie i skrzyni SCT inaczej trzeba gaz naciskać, ale nawet jak wdepnę w podłogę, to nie przyspiesza toto zbytnio przy podanych prędkościach. Moc chwilowa to teoretycznie 190KM, ale ciekaw byłby porównania wykresów obu silników na hamowni...
W każdym razie, póki co dynamika to spore rozczarowanie.
@AstraC - faktycznie, porównuję głównie odczucia. Ale też jak wdepnę gaz do podłogi to wskazówka od 150 już ledwo się ślimaczy, a od 160km/h tempo jej marszu na wschód to już bardziej z kalendarzem, niż ze stoperem wypadałoby mierzyć...
Aha - ten mój 1.8 był czipnięty, ale fabryczne 2.0tdci ma, z tego co widzę, i tak więcej mocy (148vs163). Trochę dziwne to porównanie, trudno mi uwierzyć. Może jeszcze wartości mierzone od zera, ale porównanie dynamiki przy dużych prędkościach wygląda mi już zupełnie niewiarygodnie...

Ostatnio edytowane przez bombonik ; 09-09-2024 o 08:35
bombonik jest offline   Odpowiedź z Cytatem