Temat: [Focus 2011-2014] Aktywacja hill assist
View Single Post
Stary 13-09-2024, 11:21   #29
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
Domyślnie Odp: Aktywacja Hill assist

Cytat:
Napisał Flisator Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale wiesz co, jak ktoś zadawał takie pytanie to owszem odpisywałem że było, żeby użył "szukajki" ale też podawałem z 2-3 linki żeby nie wyjść na ignoranta rodem z forum elektrody. Szukałem nie znalazłem. Pierwsza odpowiedź na forum jest dla mnie bardziej wartościowa niż Twój elaborat.
OK. Mogę także podać sieć zamiast wędki, tylko teraz to będzie naprawdę elaborat. Kiedyś także nie używałem Fordów i chciałem robić to samo, co ty ,a nawet więcej i także trafiłem na filmy na YT. Na tych filmach najczęściej było pokazane co kliknąć i po sprawie, a najgorsze było to, że to był czas kiedy program Focccus uceglał wiele pojazdów, a autorzy tych dzieł na ekranach nie klikali, aby zapisać zmiany w BCM, tylko mówili ze tak trzeba zrobić. Czyżby mieli jakieś obawy? Na forum jest wiele, tematów o szkodliwości Focccusa, który jest jednym z bohaterów podlinkowanego filmu.

Idziemy dalej. Program Forscan, którego używam także ja. O tym, że do zmian , które chcesz zrobić potrzebna jest licencja "extended" zapewne wiesz, oraz to jak ją uzyskać, choćby na próbę. Kolejny temat to poprawne ustawienie parametrów połączenia i dobór interfejsu. BT nie jest zalecane, a o USB trzeba poczytać. Albo wybrać polecany, prze twórców Forscana, albo to, co czasem polecane na forum. Ja posiadam chyba pierwszą wersję STN 1170 od Viakena z dosyć starym firmware (na szczęście).

Dalej kolej na pliki SBL, które musi mieć Forscan abyś dokonał zmian. Można je wrzucić sobie wcześniej do odpowiednie go folderu lub Forscan sam to zrobi, jak jest połączenia z Internetem. Dobrze jest co nieco wiedzieć w temacie as-built, bo może być ta wiedza użyteczna na wypadek wypadku przy pracy.
Znajomość zasad o kopiach, w tym o wykonaniu kopii konfiguracji w IPC nie zaszkodzi, podobnie jak o stabilności zasilania zarówno pojazdu jak i np. laptopa, a takze samego połączenia pojazd - komputer . To, aby nie było niespodzianek, lub gdyby się pojawiły by było jakieś rozwiązania problemu.

Jak poczytasz tematy o aktywacji DDS, HLA, tempomatu, zmianie radia z bieda wersji, na coś lepszego, dokładaniu PDC, BT/VC i innych wyjdzie na to że robi się to w zasadzie tak samo. Rożnicę robi jedynie inicjacja ABS, po operacji, którą planujesz.

Jest trochę lektury i nie przez złośliwość nie podałem linków, tylko przez ich ilość i podejście w nich do tematu. Wybór musisz dokonać samemu. Opisałem Ci, jak ja podchodziłem do tematu grzebania w konfiguracji, a takie podejście
Cytat:
Napisał Flisator Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jest gdzieś instrukcja żebym tego nie schrzanił? Czy tylko ustawić te jak na tym filmie.
w moim odczuciu jest nieco niebezpieczne dla twojego pojazdu. Chyba lepiej coś robić świadomie niż posługiwać się oprogramowaniem, jak za przeproszeniem małpa brzytwą. Wystarczy poświęcić kilka godzin w weekend.
thesperado jest online   Odpowiedź z Cytatem