Kolejny raz muszę wyedytować bo sprawy się pozmieniały
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mianowicie mój problem obecnie to błąd B12D8:15-2F. Wersja Titanium więc grzanie lusterek było. W tej chwili brak grzania lusterka lewego. Prawe grzeje ale moim zdaniem słabo jest ledwo ciepłe. Może mata już słaba bo czytałem gdzieś tutaj na forum , że maty były podobno dość słabe jakościowo. Tylna szyba grzeje. Pogoda nie pozwala chwilowo na rozebranie tapicerki i sprawdzenia przewodów czy napięcia przy DDM. Przy wykonaniu samodiagnostyki na żądanie DDM - lusterko się składało, lustro się poruszało i test zakończony ww. błędem. Po zakończeniu testu jeszcze skasowało ustawienia audio (bass, treble) w radiu SONY. Niestety błąd wystąpił przy okazji zmiany akumulatora więc pytanie czy coś mogło się stać w okolicach akumulatora przy wymianie? Choć nie zauważyłem żebym coś tam uszkodził czy może padł moduł DDM bo był problem z zaprogramowaniem szyby z przycisku a może po prostu poleciał przewód karoseria-drzwi? Czy kojarzy ktoś może podobny problem?
W temacie
https://forum.fordclubpolska.org/sho...d.php?t=276298 był problem z niemożliwością zaprogramowania szyby jak u mnie wcześniej i uszkodzony był moduł DDM. W poniedziałek będę miał pasujący to sprawdzę.
A czy ktoś może wie za co odpowiedzialny jest bezpiecznik F47 7,5A w sytuacji kiedy są 4 elektryczne szyby? W instrukcji jest mowa o bezpieczniku f47 ale tam jest adnotacja w/o DCU. Rozumiem to jako without Door Control Unit czyli w wersjach z 4 elektrycznymi szybami za m.in. ogrzewanie jednego lusterka odpowiadałby jeden bezpiecznik 25A w bagażniku. Są 4 po jednym dla drzwi od f4 do f7 i u mnie są też oczywiście sprawne. Z tego co widzę pogoda ma być we wtorek więc wtedy sprawdzę piny i ewentualnie zmienię ten moduł DDM i zdam relację.
No i winowajca chyba się znalazł. Napięcie dochodzi do lewego wkładu lusterka ale ten nie grzeje. Zmienię wkład i grzanie powinno wrócić.