PowerShift po regeneracji błąd P0715
Witam,
Problem dotyczy auta moich teściów. Kuga MK1 163 konie z przebiegiem 200 tyś. km.
Skrzynia tydzień temu była regenerowana. Przed regeneracją mocno już ślizgały się sprzęgła na 1,2 i bodajże 3 biegu oraz na zegarach wyrzucało komunikat „Ograniczona funkcja skrzyni biegów”. Po sprawdzeniu błędów Forscan pokazywał w TCM błąd P0715.
Po regeneracji sprzęgła pracują prawie dobrze ale mam wrażenie uślizgu przy zmianie z 2 na 3 bieg i w momencie tej zmiany delikatny hałas. Dodatkowo błąd P0715 jest wciąż obecny. Po próbie skasowania pojawia się od razu (w opisie: czujnik zwarty lub przerwa w obwodzie ).
W związku z powyższym mam pytanie:
Wg. forscana jest to czujnik prędkości turbiny (TSS - Turbine speed sensor). Z dokumentacji skrzyni wywnioskowałem, że siedzi on o obudowie sprzęgieł. Za co dokładnie odpowiada ten czujnik i w przypadku jego uszkodzenia jakie powinny być objawy lub co powinno działać niewłaściwie ?. Jak pisałem wyżej oprócz tego 1 mankamentu wydaje się być wszystko ok. Czy moduł TCM z niego korzysta czy może służy on tylko celom diagnostycznym dla użytkownika ?
Rozumiem także, że uszkodzony czujnik powinien zostać wymieniony podczas naprawy skrzyni. Jak się domyślam trzeba będzie zdjąć i rozmontować ponownie skrzynię ?.
Sprawa trzeciego biegu także wydaje mi się dziwna bo raczej nie powinno być takiego objawu. Wydaje mi się, że auto powinno wrócić na reklamację.
Z góry dzięki za porady.
Ostatnio edytowane przez pietrekzad ; 16-09-2024 o 11:20
|