Temat: [S-MAX 2006-2015] Duratec czasem nie odpala
View Single Post
Stary 16-09-2024, 13:25   #29
imperatore89
ford::amateur

Imię: Michał
Model: S-max
Silnik: 2.0 benzyna
Rocznik: 2009
Domyślnie Czasem nie odpala, zgasł w trasie

Witam, mam S-MAXa 2009 2.0 benzyna Duratec 145KM, nie mam LPG. W zeszłym tygodniu, gdy chciałem rano odpalić auto, kręcił rozrusznik ale auto nie chciało się odpalić. Nie słychać było pompy paliwa. Próbowałem ruszać kablami idącymi do pompy albo stukać dłonią w bak gdy druga osoba próbowała odpalić ale nie pomogło. Dodam, że jakiś tydzień wcześniej auto raz zgasło na ekspresówce przy wyprzedzaniu przy około 120km/h. Czasami też wchodziło przez około 2-3 sekundy na około 1500-2000 obrotów, gdy stałem np na światłach.

Gdy stało te parę dni to wyczyściłem przepustnicę, ale bezpośrednio po ponownym zamontowaniu też nie pomogło, aż nagle dzisiaj gdy laweta zawiozła auto do mechanika to S-MAX cudownie odpalił, mechanik przejechał się i wszystko dobrze chodzi, błędów nie pokazuje. Dodam, że odpalić nie chciało po nocy gdy padał deszcz, a dzisiaj gdy w końcu odpaliło jest sucho. Mechanik mówi że jest wiele potencjalnych przyczyn i najlepiej, żeby przywieźć auto w momencie gdy występuje awaria, ale przecież tak zrobiłem.

Czy ktoś miał podobną sytuację? Nie chcę zabierać auta od mechanika, bo codziennie będę musiał się zastanawiać czy auto odpali czy nie. Może macie jakiś pomysł co należy najpierw sprawdzić w takiej sytuacji. Czytałem, że przyczyną może być też czujnik położenia wału. Może gdy wjeżdżałem autem na lawetę i skręcałem kołami to coś się ruszyło i czujnik zaczął nagle dobrze działać. Chcę wykorzystać sytuację że auto jest już dowiezione do mechanika i można coś sprawdzić.

Mam jeszcze dodatkowe pytanie. Czy uszkodzony czujnik położenia wału korbowego daje błędy?

Ostatnio edytowane przez imperatore89 ; 16-09-2024 o 16:55
imperatore89 jest offline   Odpowiedź z Cytatem