Odp: Zawieszenie / Opony Wildtrak vs Wildtrak X
Ford Ranger WildtrakX - mam, więc się wypowiem:
Zalety:
1. Światła adaptacyjne + dodatkowe LEDY fabryczne - w nocy faktycznie "robią robotę" i to był główny powód wyboru
2. progi w pełni ze stopów aluminium - raczej nie przegniją, i się nie wyginają
3. zestaw wyłączników AUX - jak ktoś lubi sobie dołożyć jakieś akcesorium typu oświetlenie dodatkowe to bajer - ja w bardzo łątwy sposób dołożyłem światła do manewrowania - śruby mocujące fabryczny zderzak odpowiednio długie umożliwiające montaż dodatkowych świateł, a i wyprofilowanie zderzaka ułatwia sprawę.
4. Mocowanie haka holowniczego - wygląda mega solidnie + ma belki zabezpieczające po bokach
Minusy i inne informacje
1. Opony fabryczne (i homologowane na pojeździe) to LT265/70/R17, 112/109 T(190 km/h) a felgi fabryczne to 17x8.0 ET40
1.1 Co do opon to w tym rozmiarze masz głównie AT, a jeżeli chodzi o typowe zimówki z klasy innej niż budżetowe to jest jedynie Michelin x-ice snow suv 265/70 r17 115t
1.2 Szukam drugich felg w takim samym rozmiarze na drugie koła, ale na razie bez skutku
1.2 Fabryczne opony to General Graber AT3 - przejeździłem na razie niewiele bo ok 5kkm i tak:
- na suchym jest ok
- na mokrym nie próbowałem "testować ich skuteczności"
- spalanie mieszane, długodystansowe (powyżej 1000km) wg komputera to 11-12 l/100km
- z opinii bezpośrednich słyszałem - panie wymień pan to na zime
2. Zawieszenie
2.1 Poprzednio jeździłem Amarokiem (VW) 2.0 z 2013 roku - zawieszenie Forda w stosunku do VW jest wyraźnie twardsze. Generalnie dobrze trzyma w zakrętach i raczej nie buja, ale wysoka buda + opony AT daje mi taką myśl - nie kozakuj
2.2 ładowność - wg dokumentacji ładowność wynosi 877 kg
2.3 jest wyższy od standardowej wersji i mając belki na dachu, wyjeżdżając z parkingu podziemnego 1.9m "belki zadzwoniły" o ogranicznik ostrzegawczy. (jak wjeżdżałem to przeszedł :-)
3. Główny minus, ale słyszałem, że wszystkie Rangery, niezależnie od wersji tak mają - homologowany tylko jeden rozmiar opon
4. Maska podnoszona na patyk - teleskopów brak, można dokupić
5. Wydaje sie, że aku jest trochę mały jak na tyle elektroniki - 80 Ah
6. Auto po zamknięciu wydaje z siebie odgłosy :-) - proces wyłączania elektroniki trochę trwa i wyraźnie słychać przekaźniki
7. kamienie uderzające w nadkola / skrzynie łądunkową od spodu - mega słyszalne
8. Ręczna zmiana biegów - niestety tylko przyciski na drążku - dużo lepiej sprawowałyby się łopatki albo jak miałem w Amaroku - wajcha na bok i do przodu (+) / do tyłu (-). bardzo przydatne na długich zjazdach w górach przy załadowanym aucie
9. Trochę wkur... przypominacz o ograniczeniu prędkości - da się wyłączyć, ale ponownie sam się uruchamia po każdym restarcie silnika
Ostatnio edytowane przez gpielka ; 19-09-2024 o 07:35
|