Cześć wszystkim - odzewu nie ma bo albo temat nie interesuje, albo brak wiedzy, więc lepiej się nie odzywać
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak właśnie było w moim przypadku ...aż awaria dopadła i mnie:
- zaczęło się niewinnie, od sprawdzenia średnicy tarcz i wymiarów klocków, żeby nie zamawiać po kilka razy. Sprawdziłem tył, zmierzyłem przód - przy LP cofnąłem tłoczek, zamontowałem koło i się zaczęło. Kakofonia powiadomień na desce: awaria hamulców, ESP nie sprawne, Hill Assist nie działa i jeszcze kilka innych łącznie z powiadomieniem w FordPass !Forward Collision Warning.
Żeby tego było mało, zacisk LP w ogóle nie reagował na hamulec. Nie można go było również odpowietrzyć - płynu w zacisku brak
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Forscan wyrzucał: Kod: P1637 - Usterka połączenia sieci CAN pomiędzy ECM/ obwodem modułu sterującego ABS.
Po przestudiowaniu tego, jak i anglojęzycznych forów doszedłem do wniosku, że przyczyną zapewne jest przewód od czujnika abs LP (przynajmniej na forach to najczęstsza usterka), ale u mnie przewody wyglądały super dobrze - w sumie trudno się dziwić, aby przez 3 lata skorodowały
Zdecydowałem się więc na wymianę czujnika ABS - bingo! trafiony zatopiony, ale pamiętajcie jeśli i Was trafi taka usterka, że po wymianie czujnika trzeba przejechać kilka km, aby ECM mógł wykonać test czujników - jeśli wszystko gra - kontrolki i alerty same zgasną
pozdrawiam!