Temat: [Focus 2011-2014] Wypadanie Zapłonu 1.6TI-VCT
View Single Post
Stary 23-09-2024, 13:49   #100
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
Domyślnie Odp: Wypadanie Zapłonu 1.6TI-VCT

Cytat:
Napisał konieczko5 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zastanawia mnie czemu ford nie zrobi akcji serwisowej wgrywania oprogramowania?
Nie wiem czy im na tym zależy, bo firmie tej jak i wielu innym, podobnym nie zależy na prestiżu. Przykładów podawać chyba nie trzeba. Poza tym zwróć uwagę, że problem dotyczy zarówno FF3 jak i FF3,5 i jakoś nie ma chyba reguły odnośnie przebiegu i lat eksploatacji. Być może Ford zbiera dane z ASO odnośnie nr-ów sterowników, strategii i kalibracji, gdzie problem się pojawił, ale czy jest jakiś biuletyn serwisowy na ten temat nie wiadomo.
Zastanawia mnie także dlaczego Sigma 1,25 i 1,4 nie ma takich problemów nagminnie, a także Sigmy 1,6/125KM, oraz 1,6/100 i 1,6/115. Może to kwestia Euro 5, ale jeśli tak to przecież 1,6/125KM jest Euro 5 i sprawia zdecydowanie mniej takich problemów. Mam także wrażenie że wczasach benzyny E10 problem jakby się nasilił.
Co do krytyki mechaników, to podchodziłbym do tego ostrożniej. Nie chcę rzucać procentami, ale w większości silników, które znam postępują oni zgodnie z regułami. Problem tkwi w tym, że ten nieszczęsny silnik im nie podlega. Ktoś, kto okazjonalnie spotyka ten problem, nie jest posiadaczem Forda i nie spędza dużo czasu na naszym forum może się pogubić i większą winę za to ponosi Ford, że przez lata problemu nie rozwiązał.
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem