Cytat:
|
Zastanawia mnie czemu ford nie zrobi akcji serwisowej wgrywania oprogramowania?
|
Nie wiem czy im na tym zależy, bo firmie tej jak i wielu innym, podobnym nie zależy na prestiżu. Przykładów podawać chyba nie trzeba. Poza tym zwróć uwagę, że problem dotyczy zarówno FF3 jak i FF3,5 i jakoś nie ma chyba reguły odnośnie przebiegu i lat eksploatacji. Być może Ford zbiera dane z ASO odnośnie nr-ów sterowników, strategii i kalibracji, gdzie problem się pojawił, ale czy jest jakiś biuletyn serwisowy na ten temat nie wiadomo.
Zastanawia mnie także dlaczego Sigma 1,25 i 1,4 nie ma takich problemów nagminnie, a także Sigmy 1,6/125KM, oraz 1,6/100 i 1,6/115. Może to kwestia Euro 5, ale jeśli tak to przecież 1,6/125KM jest Euro 5 i sprawia zdecydowanie mniej takich problemów. Mam także wrażenie że wczasach benzyny E10 problem jakby się nasilił.
Co do krytyki mechaników, to podchodziłbym do tego ostrożniej. Nie chcę rzucać procentami, ale w większości silników, które znam postępują oni zgodnie z regułami. Problem tkwi w tym, że ten nieszczęsny silnik im nie podlega. Ktoś, kto okazjonalnie spotyka ten problem, nie jest posiadaczem Forda i nie spędza dużo czasu na naszym forum może się pogubić i większą winę za to ponosi Ford, że przez lata problemu nie rozwiązał.