View Single Post
Stary 24-09-2024, 20:23   #1
Cenart
ford::beginner

Model: Ford Focus
Silnik: 1.0 EB 125KM
Rocznik: 2013
Domyślnie Stuki z przodu i auto lekko pływa przodem: poszukuję rozwiązania.

Witam. Auto Focus 3, hatchback, 04.2013, 1.0 125 km benzyna, 116 tyś.
Do naprawy jest zawieszenie tył. Ale od siebie uważam, że z przodu też jest coś do roboty.
Byłem na stacji diagnostycznej i u 2 mechaników. Chciałbym się jeszcze podpytać. Może ktoś miał podobne kłopoty z przodem.
1. Tył
Objaw -> nie da się dokładnie ustawić geometrii.
Wcześniej wymieniono gumy stabilizatora bo sparciały i wahacze tzw. kości.
Naprawa: wymiana wahaczy na których opierają się sprężyny + śruby(cięcie),
Pytania:
- wymienić odbojniki gumowe wahacza i dolne podkładki gumowe sprężyn?
- czy górne też (mechanik sugeruje tak bo stare gumy)?
Co do tyłu diagnosta i mechanik są zgodni: wymiana wahaczy + śruby.
2. Przód
Objaw -> auto lekko pływa przodem przy dużych prędkościach i trzeba kontrować + czasem niepewnie w zakrętach + lekko ściąga w lewo + głuche stuki w okolicach kół na nierównościach(zwłaszcza z lewej) + na zgaszonym silniku jak krótkimi ruchami kręcę kierownicą to słychać stuk gdzieś z okolic lewego koła + czasami jak cofam i hamuję to słyszę z przodu wyraźne "Puk".
Wcześniej wymieniłem oba wahacze + gumy stabilizatora. Ogromna poprawa ale zostały opisane objawy.
Pytania:
- wymienić jeszcze łączniki stabilizatora?
- wymienić końcówki drążków -> lewa mi się nie podoba bo była 2 razy wygrzewana bo zapiekła się i nie dało się ustawić geometrii więc może to powód stuków i lekkiego zciągania w lewo?
Co do przodu sprzeczne opinie.
Diagnosta: po naprawach przód sztywny, a amortyzatory i sprężyny Ok. Mechanik: można wymienić łączniki stabilizatora co poprawi prowadzenie. Stuk na wyłączonym silniku to przekładnia(zmroziło mnie).
Inny mechanik: z przekładnią Ok. Wymieniać także końcówki(stare gumy; jedna wygrzewana). Sprawdzić drążki choć wątpi, że z nimi coś nie tak.
Ciężko idzie diagnoza tego przodu. Chciałbym nie zmieniać dobre na dobre.
Z góry dzięki za pomoc.

Ostatnio edytowane przez Cenart ; 26-09-2024 o 14:21 Powód: Źle sformułowany temat
Cenart jest offline   Odpowiedź z Cytatem