Temat: [Focus 2011-2014] spadająca temp. płynu chłodzącego
View Single Post
Stary 27-09-2024, 09:45   #152
Razorek19
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.6tdci
Rocznik: 2012
Domyślnie Nowy termostat uszkodzony ? Nie dogrzewanie auta do 90st

Witam jestem od 3miesięcy właścicielem Forda Focus MK3 1.6tdci 115km 2012r. - autem jeździ żona dlatego dopiero jakiś miesiąc temu zauważyłem że wskazówka temperatury płynu chłodzącego nie dochodzi do 90st (zatrzymuje się jakieś 1-2mm przed nią). Temperatura z ECU poprzez ELM32 OBD2 w programach takich jak Carscanner czy Torque pokrywa się z tym co na desce w momencie nagrzania tj. ok 84st (raz udało mi się go nagrzać do 88st gazując auto dość mocno na postoju). Jakby było mało mija dosyć długo zanim wskazówka wogóle wstanie ponad minimalne 60st a gdy już to zrobi lubi się cofnąć w dół np. przy zatrzymaniu na światłach (dopiero po pełnym nagrzaniu do wyżej wspomnianych 84st wskazówka nie opada aczkolwiek trzeba się przejechać parę ładnych kilometrów by do tego doszło) . W aucie nie włącza się też START/STOP czyżby przez niedogrzanie ? poza opisanymi objawami niczego niepokojącego nie zauważyłem - płynu nie ubywa , ogrzewanie z nawiewu bez zastrzeżeń, spalanie ON ok. 5.8L. Nie podejrzewałem termostatu gdyż od początku nie wzbudzał podejrzeń - wąż idący z niego do chłodnicy robił się ciepły dopiero w okolicach 80st a po jakimś czasie gorący odrzucając tym samym jego przyblokowanie na stałe w pozycji otwartej. Coś mnie jednak osatnio podkusiło i wymieniłem go na nowy firma MEYLE komplet z czujnikiem w plastikowej obudowie. No i tutaj niespodzianka bo nic się nie zmieniło , układ odpowietrzony zgodnie ze sztuką a problem pozostał . Czy to możliwe że nowy też padnięty ? a może problem leży gdzie indziej ? a może jeszcze "ten typ tak ma" i nie potrzebnie zawracam sobie tym głowę . Jakie są temperatury w Waszych Focusach MK3 z ECU oraz czy wskazówka na desce stoi dęba przy 90st? Będę wdzięczny ze wszelkie sugestie

Ostatnio edytowane przez Razorek19 ; 27-09-2024 o 14:03
Razorek19 jest offline   Odpowiedź z Cytatem