View Single Post
Stary 03-10-2024, 07:34   #1
plonking
ford::beginner

Imię: Adrian
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 Benzyna
Rocznik: 2008
Exclamation Długość przewodu/wiązki do ABS przód 2008

Witam

Małe wprowadzenie, zapaliły się kontrolki ABS i ESP, poczytanie o tym na forum, prawdopodobna przyczyna to czujnik ABS albo przewód, podłączenie do kompa i wynik prawe-przednie koło jak 90% podobnych przypadków. Zamówiłem nowe przewody (chciałem od razu zmienić obie strony i jak by co również czujniki nowe). Jadę do mechanika, roboty mało to robimy na miejscu.

Odkręcamy koło, lokalizujemy przewód, odpinamy po stronie koła, idziemy teraz przewodem aby znaleźć drugi koniec ...... i tutaj ZONK.

Przewód który kupiłem ma około 0.5m długości, czyli powinien starczyć od tarczy, poprze 2 zapięcia do jakieś wtyczki już w okolicach amortyzatora. Niestety u mnie ten przewód idzie dalej pod nadkolem gdzieś w okolice przedniej lampy ...

Dalej nie rozbieraliśmy bo i tak nowe kable są za krótkie. Tak jest po obu stronach z przodu samochodu.

Przeszukałem cały internet i wszędzie do tego modelu/rocznika jest właśnie taki przewód (wtyczka przy tarczy pasuje), o takiej długości.

We wszystkich katalogach części ten sam schemat, ten sam numer części

2B325
FORD 6G9T-2B325
OEM 1469499

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Przewód który kupiłem wygląda tak jak wszystkie na innych aukcjach/sklepach

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Kupiłem na tej aukcji
https://allegro.pl/oferta/wiazka-ele...66-16291086858

Przewód u mnie w samochodzie nie miał żadnej tej naklejki z numerem części

ale równie dobrze mogła być w tej dalszej części przewodu pod nadkolem.

Przekopując drugi raz internet, ale tym razem nie po numerze części, ale 'po nazwie' natrafiłem na taką aukcję na allegro

https://allegro.pl/oferta/wiazka-prz...k4-16336910117

z "wielkim" opisem

Cytat:
Przedmiotem aukcji jest wiązka przewód czujnika ABS PRZÓD
Ford S-max Mk1 Lift 2,0 Tdci z 2010 roku.[128]
Galaxy Mk3 Mondeo Mk4
ale tutaj sam przewód już wygląda bardziej jak mój co do długości i wyglądu (nie zrobiłem żadnego zdjęcia niestety jak to u mnie wygląda po tym jak się okazało, że nowe przewody nie pasują)

Tylko te przewody z aukcji nie mają z drugiego końca końcówek tylko kończą się kablami, i też nie wiem czy tak ma być i trzeba je gdzieś 'ręcznie' lutować/instalować, czy po prostu była to 'szybka deinstalacja'.

Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem ?

VIN: WF0GXXGBBG8L44194
Samochód z polskiej dystrybucji (Obszar: (+)"PL")

Pozdrawiam
plonking jest offline   Odpowiedź z Cytatem