View Single Post
Stary 09-10-2024, 20:41   #16
Flisator
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Focus mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2018
Domyślnie Ciągle pracujący wentylator

Focus mk3 1.6 tdci.
Panowie co może być grane. Generalnie problem dziś miał miejsce dwa razy. Rano po dojeździe do pracy (37km). Wysiadam i słyszę że wentylator pracuje na chłodnicy, poczekałem 5 minut i dalej pracuje. Po wyjęciu przekaźnika R14 wyłączył się. Zostawiłem wypięty, po pracy wsadziłem go na miejsce. Przejechałem kawałek może 1km zgasiłem i było ok. Natomiast wieczorem wróciłem do domu i taka sama sytuacja. Wypiąłem go i wyłączył się wentylator, sprawdzam miernikiem i na cewce 10.4V (wypięty przekaźnik). Otworzyłem go, był ciepły, styki wyglądają na ok, profilaktycznie przeleciałem pilnikiem. Po wsadzeniu mam wrażenie że łapie. Ale wentylator się już nie włącza. Podmieniłem go z przekaźnikiem obok R13. I zobaczę jutro. Docelowo go wymienię, jadę w piątek rozrząd zrobić.

Czytałem o module wentylatora, ostatnio nie padało więc to chyba nie on winny. Sytuacja ma miejsce po zgaszeniu silnika i zamknięciu samochodu, więc klima odpada. Temperatura na liczniku w normie tak jak zawsze. Chyba że np forscan widzi jakąś inną temperaturę.

DPF na obecną chwilę 55% więc się raczej nie wypalał.

Żaluzji nie mam.

Poziom płynu ok. Ale może faktycznie chciał się wypalać DPF. Ostatni dzień jechałem nie jak zwykle tylko wlokłem się 90km/h. Zazwyczaj jeżdżę 110-120 (ekspres S52). Może tu jest problem.

Jest to jakaś typowa usterka?

Ostatnio edytowane przez Flisator ; 09-10-2024 o 21:14
Flisator jest offline   Odpowiedź z Cytatem