Twarde sprzęgło i spadki mocy po wymianie dwumasy.
Cześć,
Przeszukałem całe forum aby nie powielać tematu lecz nie znalazłem nic takiego. Kupiłem w tym roku Forda Focusa MK3 z 2013 roku. Silnik 1.6 tdci Econetic 90KM. Ogólnie do tej pory było naprawdę wszystko w porządku lecz pojawił się dziwny dźwięk podczas ruszania ( taki metaliczny dźwięk, jakby metal o metal się ocierał ). Dodam że cały ten problem był tylko przy ruszaniu i nie za każdym razem. Zauważyłem że problem pojawiał się częściej gdy auto było już dobrze nagrzane po dłuższej jeździe. Teraz do rzeczy. Auto pojechało do mechanika i diagnoza to oczywiście dwumasa i skrzynia biegów do naprawy. Zostało wymienione kompletne sprzęgło wraz z dwumasa + wysprzeglik. Skrzynia została naprawiona i zostały wymienione wszystkie oleje i płyny w wysprzegliku i pompie hamulcowej bo podobno chodzą na tym samym obiegu. Irytujący metaliczny dźwięk ustał lecz samochód ma teraz twarde sprzęgło i brakuje mu mocy. Jak np. zostawię auto na chwilę na biegu jałowym to nagle sprzęgło robi się miękkie i auto odzyskuje od razu moc. Lecz po krótkiej jeździe znowu robi się twarde i moc spada. Wiem że to dziwne ale mechanicy twierdzą że wszystko jest w porządku a wiem że zdecydowanie inaczej przyspieszało przed tą naprawą.
|