Cytat:
Dlatego też się zapytałem tutaj o opinie bo nie znam się zbytnio żeby samemu ocenić czy klapa lekko wgięta jest zawsze oznaka że auto zniekształciło się czy coś w tym stylu.
|
Nie ma opcji, aby po tych zdjęciach jednoznacznie wydać jakąś jednoznaczną opinię. Jak dla mnie większym problemem może być przód szczególnie, jak widzę kąt pochylenia lewego przedniego koła. Coś się poddało, ale co? Wahacz, amortyzator, nadwozie, ze zdjęć nie ma jak ocenić. Ale skoro fachowiec po oględzinach uważa, że to jest do naprawy, to dyskusja zaoczna z nim jest bezcelowa. W temacie pokrywy bagażnika to zawsze można rozpocząć naprawę od próby jej wyrównania/regulacji. taka operacja będzie zawsze mniej kosztowna od naprawy przodu. Jak się powiedzie, przyjdzie kolej na przód. Technologii napraw powypadkowych jest wiele, tylko nie zawsze wszystkie są akurat dostęne i/lub tanie i z tego powodu często naprawiający improwizują z lepszym lub niestety czasem też z gorszym skutkiem. Jedno jest pewne. Po usunięcie uszkodzonych elementów pojazdu łatwiej o ocenę jego stanu i z reguły to co wyglądało bardzo źle, zaczyna wyglądać znacznie lepiej.
W kwestiach finansowych to teoretycznie przy polisie OC naprawa powinna być możliwa do wartości pojazdu (Ustawa o Ubezpieczeniach Obowiązkowych), przy AC regulują to zapisy OWU. U Ciebie to tak oczywiste nie jest. Jednocześnie zauważ, że wycena pozostałości tylko na 2000,- nie jest krzywdząca, a wręcz przeciwnie. W mojej opinii są warte więcej, tylko nie każdy ma możliwość z tego skorzystać.
Życzę więc powodzenia w rozwiązywaniu problemu. Szkoda także, że wiele osób pytało i linki i nie podjęło dalej tematu.