View Single Post
Stary 21-10-2024, 12:50   #6
Bini2244
ford::amateur

Imię: Tomek
Model: Kuga
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2012
Domyślnie Ograniczone funkcje skrzyni biegów Powershift na zimnym.

Witam,

Widziałem kilka tematów na temat powershiftów ale mojego problemu nie znalazłem.

Problem dotyczy Kugi Mk1 2012 2.0 TDCI z niechlubnym Powershiftem.
Zawsze z rana, na zimnym silniku jak i skrzyni po przejechaniu 1 km max wyskakuje komunikat (żółty) Ograniczone funkcje skrzyni biegów i przechodzi w tryb awaryjny. Po zgaszeniu i odpaleniu auta problem się nie pojawia do momentu, aż nie zostawię jej odpalanej na co najmniej 10h. Problem zbiegł się w czasie z wymianą aku, bo stary się skończył, a przed wymianą nic nie wyskakiwało niezależnie czy było bliżej 0 czy bliżej 10 stopni w nocy.
Komunikat zawsze wyskakuje jak auto zmienia bieg z 2 na 3 lub na odwrót.
Kody odczytane Forscanem to P0766, P0771, P284B i P284C.

Po kasacji błędów i zrobieniu adaptacji przyuczania widełek i sprzęgieł auto jeździło dużo lepiej niż przed, ale no tu jest pies pogrzebany, rano ta sama sytuacja. Nie mam pomysłów co może pomóc gdyż nie ukrywam skrzyni bym nie chciał ruszać. Auto mam 3 miesiące, pierwszy raz o ograniczonej funkcji komunikat pojawił się żonie tydzień temu i od tego czasu codziennie rano jest to samo. Kuga 170tyś km najechane, na serwisie była ostatni raz przy 143tyś i ponoć wtedy (tak mi powiedzieli w ASO Forda jak dzwoniłem) był wymieniany olej w skrzyni i silniku.
Bini2244 jest offline   Odpowiedź z Cytatem