Odp: Hybrid - ocena awaryjności skrzyni eCVT
Cvt i ecvt nie mają ze sobą nic wspolnego. Cvt to znana a konstrukcja z łancuchem między stożkami.
Ecvt to przekladnia planetarna z dwoma silnikami elektrycznymi gdzie w zależności od przełożenia cześć momentu z silnika spalinowego jest przekazywana na koła przez silniki elektryczne gdzie jeden pracuje jako prądnica i przekazuje energie na drugi silnik elektryczny. Dodatkowo energia może iść do akumulatora lub z akumulatora. Od strony mechanicznej mamy tylko przekładnie planetarną czyli bardzo mało elementow ruchomych wiec przekładnia powinna być trwalsza nawet od zwykłej skrzyni manualnej. Plus ryzyko awarii elektrycznej (2 silniki, falowniki) ale nie słyszałem o takich awariach. Więc teoretycznie bardzo bezawaryjna konstrukcja.
Niestety ford w przeciwieństwie do toyoty stosuje g... łożyska. Jak byłem na zmianie oleju w automacie w serwisie krupatronic pod siedlcami to na placu stały cztery fordy z ecvt, trzy kugi pierwszej generacji i jeden fusion z wysypanymi łożyskami po przebiegach 80..120kkm, niestety jak sie zbagatalizuje nietypowe dźwięki to wyklepują się gniazda łożysk lub wręcz kulki się mogą wysypać i naprawa może być nie możliwa. Części do tych skrzyń są nie dostępne więc serwis skrzyń automatycznych krupatronic odradzał zakupu fordów z ecvt. Z resztą po obejrzeniu sieczki jaka powsraje w takiej skrzyni po wysypaniu zwykłego łożyska odeszła mi chęć zakupu forda z ecvt. A szkoda bo jazda testowa nową kugą mi się bardzo podobała.
Ostatnio edytowane przez Kenobi36 ; 23-10-2024 o 22:01
|