Odp: doprowadzenie zasilania do PTC
Wielkie dzięki dla wszystkich dzielących się doświadczeniami w tym wątku!
Właśnie udało mi się uruchomić nagrzewnicę PTC w Ford Focus MK3 FL 1.5TDCi Trend z 2017r - fabrycznie golas z manualną klimatyzacją. Może komuś przydadzą się poniższe wskazówki:
1. Kupiłem nagrzewnicę BV6N-18D612-CA - używka z KUGI z 2013r z obciętymi wtyczkami: zasilającą i sterowania,
2. Dorobiłem okablowanie zasilania wg. wskazówek Waldemarosa (post #36), z tym, że masę podłączyłem do 2 śrub w progu pasażera (rozdzieliłem kabel na 2 łączówki w progu, żeby była "lepsza masa"),
3. Musiałem dołożyć kabel sterowania od wtyczki nagrzewnicy - tej obciętej - do modułu BCM: niebieski kabelek z wtyczki do BCM C3 pin 53, żółty do C8 pin 17 (zdjęcia z forum rosyjskiego). Niestety, jako że mój FF to golas, więc nie miałem wspomnianych pinów we wtyczkach BCM. Kupiłem na znanym portalu aukcyjnym najtańszy "moduł komfortu Focus MK3" z kompletem obciętych wtyczek za 100zł. Wtyczki rozbiera się bardzo łatwo i można przełożyć brakujące łączówki i dolutować 2 kable.
4. Programowanie PTC Forscanem (konieczna licencja rozszerzona tzw. Tryb Inżynieryjny 2) - prosta zmiana jednego parametru.
5. ZONK! 4stC i nie działa!
Wertowanie forum, zakup miernika cęgowego DC, rozebranie całości, sprawdzanie kabelków, wymiana nagrzewnicy na inną sztukę, sprawdzenie w Forscan, sprawdzenie literki B w panelu regulacji klimy (bo te z literką A nie obsługują PTC) - wszystko dobrze ale NIE DZIAŁA.
6. ... to może ten zielono-brązowy kabelek BCM - HVAC (okolice postu #71), który jest herezją i go nie potrzeba ?
BINGO! Oczywiście w moim golasie tego kabelka też nie było a jego dołożenie zadziałało jak magiczna różdżka. PTC ożyło!
Okazuje się, że w instalacji golasa z manualną klimą ten kabel jest niezbędny bo najwyraźniej przekazuje sygnał do BCM, że ma uruchomić PTC.
Najwyraźniej w aucie w manualną klimą polecenie uruchomienia PTC nie idzie szyną CAN jak w klimatronikach tylko właśnie tym kabelkiem.
Krótkie how-to:
a) kupiłem najtańszy panel regulacji klimy do FF MK3 wyglądający jak mój ale z obciętymi wtyczkami (to jest właśnie HVAC ze schematów),
b) z niebieskiej wtyczki od panelu regulacji klimy wyjąłem jeden pin z kabelkiem i przełożyłem do mojej wtyczki - pin 18
c) z wtyczki od starego modułu komfortu (BCM) wyjąłem kolejny pin z kabelkiem i przełożyłem do mojej wtyczki BCM C3 - pin 49 oraz połączyłem kabelkiem z dołożonym pinem w panelu klimy.
PS: zmierzony prąd nagrzewnicy wahał się u mnie między 14A - 63A, ale napięcie było stabilne 14.1 - 14.2V, alternator 120A. Nagrzewnica działała także przy nawiewie ustawionym na 2/4.
Ostatnio edytowane przez kk102 ; 24-10-2024 o 01:35
|