Nowy focus 1.0 125 czy 155
Przepraszam jeśli taki temat już pojawił się na forum, ale nie znalazłem. To mój pierwszy post tutaj, więc proszę o wybaczenie/przeniesienie jeśli skrewiłem.
Stoję przed wyborem nowego auta, nie wiem czy to nie jest moje ostatnie nowe auto w życiu, więc wolę wybrać dobrze.
Jednym tych, nad którymi się poważnie zastanawiam jest Focus 1.0 w wersji hatchback. Ostatnim autem z chyba tym silnikiem z jakim miałem do czynienia była Fiesta 1.0/100 i to 7 lat temu na jeździe demo kobiety mojego kumpla, i kompletnie nic nie pamiętam. Obecnie jeżdżę turbo benzyną 4-cyl 1.4 120 KM.
Obejrzałem auto na żywo, obejrzałem filmy na YT, jazda próbna przede mną, chciałbym zrobić wszystko, żeby się nie napalić i wybrać dobrze i nie zostać podpalony przez sprzedawcę.
Co byście wybrali - 125 manual czy 155 KM PS - wybór niby oczywisty, ale jednak... czy jednak to nie jest zbyt ryzykowne combo 155+Power Shift... jak na silnik 1.0? Dla mnie osobiście skrzynia nie ma znaczenia, mogę machać biegami, wolałbym w miarę bezawaryjne rozwiązanie (o ile można mówić o takim), a przynajmniej takie na około 8-10 lat użytkowania do przebiegu ~80kkm. Osiągi nie są kluczowe, bo w moim 120KM turbo (t-jet) jest ok, więc tym bardziej ze 125KM powinienem być bardziej, aczkolwiek ostatni 3 cylindrowy używany przeze mnie motor to Daewoo Tico.
A może całkiem odpuścić to auto, bo mokry pasek... jak w sławnym puretech, doradzicie, odradzicie?
|