View Single Post
Stary 27-10-2024, 10:55   #329
VS Service
ford::amateur

Imię: Vasyl
Model: Focus
Silnik: 1.8 tdci
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Skutki zaślepienia zaworu EGR w 2.0 TDCI 140 km

Cytat:
Napisał lesnik10 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Anuluje moje poprzednie posty.
Kupiłem oryginalne Delphi.
Sam wymieniłem.
W mondeo jest w brew opisom na Youtubie sporo miejsca z tyłu silnika.
Imbusa od spodu odkręciłem zwykłym imbusem tylko takim mniejszym, akurat miałem takie. Śrubę zamieniłem na zwykły sześciokąt (o wiele łatwiej zakręcić z powrotem, np wspomnianym kluczem oczkowym z grzechotką). Tu dodatkowa uwaga. Tej śruby nie trzeba całkowicie wykręcać, wystarczy parę obrotów)
Reszta śrub to prosta sprawa. Do tych długich śrub warto mieć klucz oczkowy ósemkę łamaną z grzechotką.
Pozakładałem wszystko jak trzeba wyciągnąłem blaszkę zaślepiającą.
Informacja dla tych co piszą, że blaszka przerdzewieje.
Jeździłem z nią już parę miesięcy (jest to blaszka z kwasówki z allegro) i nie ma na niej żadnych śladów zużycia. Nawet sadza się nie trzyma.
Co do wymienianego zaworu to był praktycznie zaspawany. Ruszyć go można było tylko młotkiem. Nie ma szans na przywrócenie sprawności takiego zaworu. Przebieg auta to ponad 360tys. (a może i więcej). W nim wycierają się te mimośrodowe bieżnie i wyciera się ta rolka i dodatkowo to cięgno też się zaciera. Smarowanie nic nie da bo to i tak się wypali.

To tyle pozytywów

Teraz negatyw. Niestety po wymianie na nowy EGR i odślepieniu go poszarpywanie na niskich obrotach przy przyspieszaniu wróciło.
Oczywiście wyzerowałem wartosci adaptacyjne i skasowałem błędy.

Więc jak ktoś nie poradzi mi czego jeszcze szukać to blaszka wróci na miejsce.
Mechaniki, których mam tu w okolicy nic z tego nie wiedzą.
Dałem im auto z tym starym EGR-em do wyczyszczenia to złożyli z powrotem taki zacięty zawór i skasowali 70zł.
Zaktualizuj sterownik PCM
VS Service jest offline   Odpowiedź z Cytatem