Odp: Błąd P2002 lampka check engine - DPF
Odpisałem już autorowi w prywatnej wiadomości ale może komuś się jeszcze przyda.
po wydanych 16,000 zł i wielu testach udało się wyeliminować błąd... Niestety poprzedni serwis z którego korzystałem uparł się ,że to wina DPF bo niby sprawdzali wtryskiwacze.
W różnych serwisach - tych zwykłych jak i specjalizujących się jedynie w DPF była mowa o tym ,że "jest pęknięty", "nie nadaje się do regeneracji","tylko wymiana" "najlepiej wyciąć" itp. W ASO z resztą też chcieli wymieniać DPF (wycena 12,000zł)
W dużym skrócie.
Wymieniałem DPF na zamiennik, po przejechanych 80km znowu check. Następnie wymieniłem wtryskiwacze, wciąż błąd. Wróciłem do starego DPFa wcześniej go czyszcząc i od tamtej pory wszystko działa.
1. wyślij wtryskiwacze do sprawdzenia do specjalizującej się w tym firmy(około 500zł z montażem) Jeżeli będą lały, niestety 1200 zł jedna sztuka + wymiana około 300 zł.
2. Jeżeli wtryskiwacze nie działają poprawnie po wymianie wyczyść sobie DPFa bo może być ubrudzony od lejących wtryskiwaczy (ja płaciłem 550zł, następnego dnia odebrałem)
3. poproś żeby sprawdzili Ci też odmę bo mi brudziła silnik i podlewała DPF. Wymiana na nowy oryginał to jakieś 800 zł.
4. nie wymieniaj DPFa na zamiennik bo nie ma prawidłowych parametrów i i tak wyskakuje check. Dodatkowo strasznie wali dymem z wydechu! Strata kasy a zwrócić nie można.
5. na koniec wyskakiwał mi jeszcze błąd z przepływem EGR ale przy tankowaniu wlałem do baku środek do czyszczenia EGR/wtryskiwaczy/DPF za około 80zł i jest ok.
Ostatnio edytowane przez Pyietro ; 31-10-2024 o 11:40
|