Odp: Zalety, wady i usterki
skończyła się gwarancja po 5 latach. przebieg 45 tys. km. do dziś zero problemów, poza wymianą na gwarancji w pierwszym roku użytkowania jednej wysuwanej osłony drzwi bocznych.
z wad jakie zauważyłem przez ten czas:
- zauważalna chwila przejścia w tryb wyłączenia jednego cylindra
- wolno pracujący Sync 3
- gorsze zabezpieczenie antykorozyjne podwozia niż w moim MK3, który dalej mam. (wydech wygląda gorzej po 5 latach niż w moim 10-letnim MK3, a parkują obok siebie)
- gorsza jakość lakieru (na MK3 i MK4 mam ten sam lakier bezpłatny niebieski i żadnego nie myję na myjniach automatycznych), lakier na MK4 wygląda gorzej niż na MK3, plus fabrycznie jest pomalowany mniejszą ilością mikronów niż MK3.
Z zakupu jestem bardzo zadowolony, mimo że czekałem 9 msc na odbiór. Najlepszą decyzją był zakup w maksymalnej wersji wyposażenia (bez skór, szyberu i ledowych reflektorów) z dodatkowymi pakietami. Bo niestety 3 poprzednie modele brałem w średnim pakiecie wyposażenia, czego potem żałowałem.
Najlepszy Focus jak dotąd, a miałem wszystkie od nowości. Dbam i dmucham, bo kolejnych Fok już nie kupię - bo silniki elektryczne, czy hybrydy mnie nie interesują.
|