Temat: [Explorer 2011-2020] Coś blokuję napęd.
View Single Post
Stary 10-11-2024, 23:43   #3
wojnadk
ford::average

Imię: tomasz
Model: ford mondeo mk5
Silnik: 2.0 tdci 150km manual
Rocznik: 2016/12
Domyślnie Odp: Coś blokuję napęd.

Witam kolegę, dzięki za dodatkowe info.
Mój mechanik,chyba doszedł do tego ,co jest przyczyną,co opisałem prędzej,a mianowicie, zrobił test na skręconych na maksa przednich kołach,i się okazało, że na 99% blokują sprzegiełka w elektroszperze , które znajdują się w dyfsze , pokazało mi jak to zrobić i przy specyficznej kombinacji,jazdy i ruszania ,na skręconych przednich kołach,tylne koła się zblokowały,po chwili nastąpił niewielki huk,i wszystko chodziło potem bez problemu.
Operację tę przeprowadzał ,na zimnym silniku, gdzie wtedy olej w dyfsze,jest gęsty,bo nie rozgrzany.
Miał auto prawie cały tydzień,i po prostu, jeździł tym autem.
Kiedy jeździł nim więcej , chodzi o kilometry jednego dnia, problem się już nie pojawiał,a kiedy robił testy na zimnym silniku i oleju w dyfsze,za każdym razem tylne koła się blokowały.
Doszedł do wniosku, żeby wymienić najpierw olej w dyfrze,bo to najniższy koszt,i zobaczymy,czy dalej problem się pojawi.
Wiem, że podobny problem występuje też w Volvo,a po kilku krotnymi wymianami oleju, czasami problem znika.
Wie że to , nie te same dyferencjały , ale to będzie na tę chwilę najmniej mnie kosztowało.
Wiem, że mam dyfer ze szperą,i musi być specjalny okej.
Mój mechanik, już wlał nowy olej,kiedy miałem robiony ,pełen serwis olejowy,po kupnie,ale kupił olej liqui Molly,niby o tej specyfikacji, ale mógł się różnić minimalnymi danymi technicznymi,i miał dodatek Mos2, co mogło zaburzyć prawidłową pracę dyferencjału.
Teraz kupił, oryginalny dedykowany motorcraft , być może to będzie przejdzie mu po wymianie na ten olej.
wojnadk jest offline   Odpowiedź z Cytatem