View Single Post
Stary 11-11-2024, 18:55   #1
agentlupus
ford::amateur

Model: S-Max Mk1
Silnik: 2.0 TDCi Duratorq
Rocznik: 2007
Domyślnie Komunikacja z radiem po CANBUS nieprawidłowe działanie, co sprawdzić?

Cześć!

Posiadam S-Maxa 2.0 TDCi z 2007 roku. Wersja nieznana, ale bez converse+.
Samochód miał nieoryginalne radio, ale przystosowane do włączania po sygnale z CANBUS (miało wejście tylko na quadlocka), zamontowane przez poprzedniego właściciela w DE.

W pewnym momencie radio zaczęło świrować, czasem się nie włączało, czasem włączało po czasie, by następnie nie wyłączyć się po zgaszeniu silnika, jakby nie odbierało sygnału z CAN. Stare radio nie wysyłało informacji o częstotliwości FM na deskę rozdzielczą.

Potem przestało się włączać "na amen", więc podejrzewając jego uszkodzenie wymieniłem je na androidowego chińczyka z dekoderem sygnałów z canbusa (i tak chciałem je zmienić).
Po wreszcie poprawnym połączeniu na wyświetlaczu na desce rozdzielczej pojawiało się np. info o obecnej częstotliwości FM radia, czy "CdTr01" przy odtwarzaniu muzyki, radio odbierało informacje z szyny o prędkości samochodu etc. etc. I to działało przez 2 dni.

Potem wrócił problem nie włączania się radia wcale, bądź z dużym opóźnieniem, jak i też niereagowania na wyłączenie silnika. Natomiast zauważyłem że w sytuacji gdzie pojawia się problem, to jednocześnie wtedy nie pojawia się częstotliwość FM/ CdTr01 na desce rozdzielczej bądź nie aktualizuje się zegar na desce. Jeśli przestawię zegar ręcznie to po chwili wraca do poprzedniej, błędnej wartości.

Podejrzewam że jednak to jest problem z komunikacją po szynie CAN (której - MS? HS?).
Co mogę zrobić by dalej zdiagnozować problem?
Które moduły odpowiadają za komunikację z systemem audio?
Czy problemy z szyną CAN są powszechne w tym samochodzie?

Niestety nie znalazłem satysfakcjonującej informacji w zasobach internetu
agentlupus jest offline   Odpowiedź z Cytatem