View Single Post
Stary 12-11-2024, 13:17   #23
cezarg1410
ford::expert

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Opony zima/lato/całoroczne - klasa średnia

Cytat:
Napisał Ze_ja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
albo brać najlepsze (z uwzględnieniem zastosowań - bardziej na śnieg, bardziej na mokro, czy głównie na letnie trasy),
No i tu napisałeś w zasadzie meritum sprawy - nie ma opon całorocznych, które są RZECZYWIŚCIE całoroczne - każde się sprawdzają w innych warunkach - tak samo, jak opony sezonowe.

Wiele zależy od indywidualnych preferencji. Mi np w 2.0 TDCI opony po 40-50 kkm się kończą (brak bieżnika), a inni robią 100 kkm na komplecie i nadal mają dużo mięsa.

Osobiście podchodziłem do tematu wielosezonów dwukrotnie i za każdym razem po analizach i rozmowach z ludźmi, którzy posiadają rezygnowałem.

Jeśli pominiemy koszty przekładania (ja jestem zdania, że każde opony trzeba co sezon wyważyć, więc wizyta u wulkanizatora nas nie ominie z wielosezonem), to ekonimicznie wydaje mi się, że kupno wielosezonów (zwłaszcza dobrych), a kupno dwóch kompletów opon sezonowych to zdecydowanie nie jest koszt 1:2 i to jak dla mnie totalnie takie opony dyskwalifikuje.
cezarg1410 jest offline   Odpowiedź z Cytatem