Odp: Zagadka skrzyni iB5
Odkopię temat skrzyni IB5. Ostatnio wypadła mi ta gumowa tuleja z cięgna wybieraka przy skrzyni. Nakładem własnej pracy złożyłem wszystko do kupy: tuleja do plastiku cięgła, cięgło na ośkę. I przy próbie wrzucenia biegu spotkała mnie niemiła niespodzianka - brak jakiegokolwiek biegu. Co tam mogło się jeszcze niedobrego zadziać? Mocowania cięgieł na miejscu, wydaje się że ruch lewarka przód/tył (czyli nap trójka, czwórka) odbywa sie poprawnie, jednak biegi nie wchodzą, samochód na luzie. W takiej pozycji też to było gdy nastąpiła usterka. Wjechałem na miejsce parkingowe. A po 5min już nie wyłem w stanie z niego wyjechać bo wsteczny nie wchodził, potem się okazało że żaden bieg nie wchodzi. Nie było żadnych niepokojących dźwięków pochodzących od silnika. Może za wyjątkiem jakiegoś lekkiego grzechotu który minął jak zmieniłem położenie lewarka - wydaje mi się że może silnik lekko się trzęsie i może cięgno o coś stukało. Raczej nie był to odgłos rozsypującej się skrzyni. Już dawno temu zdarzyła mi się taka sytuacja że cięgno spadło z tej oski ale wtedy po prostu nałożyłem je z powrotem i samochód jechał dalej.
|