Cześć witam wszystkich. Z góry przepraszam jeśli temat się powieli. Czytałem już wcześniej tutaj o tego typu usterkach i nie mogę ponownie znaleźć tego tematu więc proszę z góry admina o przeniesienie mojego pytania.
Minaowicie chodzi o ciągłe problemy z światłami tylnymi i lewą częścią przednią. Pacjent to smax z 2006 roku 1,8 tdci produkcja NIEMCY na rynek duński czyli światła z automatu są.
Na początku paliły mi się żarówki w światłach STOP i oczywiście wymieniałem. Nagle zniknęły mi całe światła pozycyjne tył oraz lewy przód i lewy drogowe tzw długie.. Poczytałem tutaj i zasięgnąłem opinii w necie i sprawdziłem :
1. żarówki - lewy drogowy spalony wymieniłem działa - reszta żarówek ok
2. słonia czyli połączenie przejście kabli przez klapę tylną lewa strona - przewody były poprzecierane i zaizolowałem ale dosłownie były przetarte 3 - sprawdziłem również prawą stronę i tam 1 kabelek do zaizolowania. zabezpieczyłem przed ponownym przetarciem. Wróciła mi pozycja prawa ALE DALEJ BRAK lewej tył i przód. Żarówki ok.
3. zdemontowałem włącznik świateł i przełącznik w kierownicy - wszystko ok działa.
Po zmianie żarówki drogowej na drugi dzień straciłem światła cofania (dodam że wcześniej po utracie pozycji mrugały czasem ) a teraz już ich nie ma.
No i nie mam wciąż lewej tylnej pozycji, cofania i przedniej lewej pozycji. Bezpieczniki wszystkie sprawdzone. W tylnej lewej kostce dociera napięcie na każdy PIN - sprawdziłem miernikiem. Proszę pomóżcie - gdzie jest problem? Jest jakiś przekaźnik - moduł świateł? co sprawidzić jeszcze co wymienić.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
z góry dziękuję za wyrozumiałość i pomoc w wyżej wymienionym zakresie.
pozdrawiam.