Blokada skrzyni na pierwszym biegu
Dzień dobry,
Przeglądałem tematy, ale nie mogłem w 100% znaleźć podobnej sytuacji. Otóż dwa miesiące temu zaczął mi się rozkręcać problem z biegami a mianowicie, za pierwszym razem skrzynia zablokowała mi się, jak wbijałem jedynkę i dopiero jak wyłączyłem silnik puściłem sprzęgło, nacisnąłem sprzęgło i odpaliłem auto to znów zaczęło działać normalnie. Następnym objawem było to, że jak podjeżdżałem na jedynce do bramy to przy trzymaniu sprzęgła i hamulca samochód mi zgasł jak by chciał jechać a ja trzymałem pedał hamulca. Ostatnia rzecz to trzymałem sprzęgło, wbiłem wsteczny i samochód sam zaczął jechać. Też z jednym objawów było, to że sprzęgło zaczęło szybciej odskakiwać, ale już wydało mi się to trochę niebezpiecznie więc oddałem do mechanika. Stwierdzili, że trzeba wymienić sprzęgło i wysprzęglik. Wszystko wymienione, odebrałem auto i po chyba 2 godzinach jazdy na skrzyżowaniu jak wbijałem jedynke z luzu skrzynia zablokowała mi się na jedynce ale jak bym nie mógł wbić jej do końca, odpuściłem sprzęgło i samochód nie ruszył jak by był na luzie. Na pewno znów skontaktuję się z mechanikiem ale jestem ciekaw czy ktoś może coś podpowiedzieć w tej sprawie.
Pozdrawiam,
BoB3R
Ostatnio edytowane przez bob3r ; 13-11-2024 o 18:48
|