Cześć,
Mam Mondeo 2.0 180KM AWD kombi z przebiegiem 312 - skrzynia automat z 2015 roku. Od około 3 miesięcy jest to źródło moich nieprzespanych nocy
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Co się dzieje:
- DPF czyszczony około 7000km temu. Pomimo tego teraz wypala się co około 150km
- auto od około 1000 km tak jakby straciło na mocy. Wolniej się zbiera, trzeba wcisnąć więcej pedału gazu, żeby ruszył. A tak się zbiera, jakby ciągnął za sobą przyczepę. Wzrosło też zużycie paliwa - wydaje mi się, że o około 2l/100km. Potem jest takie uczucie, jakby miał wyższe opory toczenia. Dosłownie jakbym przyczepę ciągnął.
- ostatnie błędny, jakie odczytałem:
1) P1102
2) P06DD
3) P2000
4) P2297
5) P2237
6) P1169
Ostatnie naprawy (około 7000km temu):
- wymieniony rozrząd z łańcuchem
- wymieniony przewód paliwowy
- wymieniona chłodnica
- uszczelnienie pompy CR
- nowa pokrywa zaworów
- nowa odma
- uszczelnienie pompy Vaccum
- oleje i filtry
- czyszczony DPF
- uszczelka przy turbinie
- olej w skrzyni biegów z filtrem około 50km temu
Po czyszczeniu DPF podczas wypalania ogromny dym szedł spod maski. Po prostu ciekło na DPF i podczas wypalania jak temperatura rosła to dymiło. Wydaje się, że w dużej mierze po wymianie uszczelki przy turbinie problem zniknął. Co prawda lekko śmierdzi podczas wypalania i niekiedy widać mały dymek, ale to nie jest to, co wtedy.
Bardzo Was proszę o pomoc, bo już nie mam siły i zdrowia, a co więcej budżet się kończy. Będę wdzięczny za podpowiedzi.