Temat: [Transit 2006-2014] Zapowietrzony układ paliwowy
View Single Post
Stary 15-11-2024, 14:52   #3
meldunkowy
ford::amateur

Imię: Meldunkowy
Model: Ford Transit
Silnik: Diesel 2.2
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Zapowietrzony układ paliwowy

Przez pewien moment zastanawiałem się czy jest to możliwe, że w samym układzie wtryskowym i pompie pozostaje powietrze, mimo, że widzę sporo paliwa (bez powietrza) w rurkach na odcinku od pompy do filtra. Jak dobrze rozumiem Twoją tezą potwierdzasz moje przypuszczenie, że właśnie tak się dzieje i jest to źródłem problemu.

Robiłem kolejne testy i mam potwierdzenie, że już przy odrobinie plaka auto odpala od strzału bez względu na czas postoju, temperaturę otoczenia czy silnika. Różnie też bywa z powietrzem, czasem go wcale nie ma, ale jak jest to finalnie wędruje w najwyższy punkt czyli w poziomą rurkę w okolicy podszybia. Być może niedokładnie patrzyłem bo trzeba świecić w rurki, ale pusta wydaje się być zazwyczaj rurka miedzy filtrem, a bakiem. W kontekście pompy to mnie zastanawia to że moim zdaniem powinna być jeszcze pusta rurka od filtra, do pompy paliwa. Mało tego, właśnie ta rurka, jest podwinięta tak, że tworzą się syfony, które są pełne paliwa mimo, że wyżej jest powietrze - a patrząc od pompy to tędy powinno wędrować powietrze.

Pomiary o które pytasz, będę mógł zrobić ja wstrzelę się w wolny termin. Gdyby Twoje przypuszczenia były słuszne to jakie rozwiązanie mi proponujesz ? Taką pompę jakoś się regeneruje czy wystarczająca będzie używana ? Nie sprawdzałem zgodności ale widzę że za część po rzekomo przyzwoitej regeneracji trzeba dać ok 1000 zł, a używka to 200 zł.

Kolejne pytanie czy wstawienie pompki i zaworu zwrotnego to dobry pomysł by tymczasowo rozwiązać problem ? Chciałbym sobie kupić trochę czasu by na spokojnie zamówić odpowiednie części i zminimalizować czas postoju auta. Przy okazji zapytam czy pamiętasz średnice przewodu / trzpienia ?
meldunkowy jest offline   Odpowiedź z Cytatem