Odp: Zapowietrzony układ paliwowy
Zakup używanej pompy to wielkie ryzyko, a w zasadzie prawie pewność, że nie będzie ok. Także regenerowana, zakupiona na wtórnym rynku, to takie same ryzyko. Dużą pewność masz, jeśli oddasz swoją pompę do dobrego autoryzowanego warsztatu zajmującego się armaturą wtryskową. Ale tu są koszty sporo wyższe. Czyli jak zwykle - arbo tanio, albo dobrze...
Wpierw jednak, zanim zaczniesz wyjmować pompę, sprawdziłbym, jak kształtuje się ciśnienie na szynie podczas startu. To jest punkt wyjścia. Bo może być np. uszkodzony zawór SCV na pompie - rzadko, ale się zdarza...
To śledzenie i obecność bąbelków powietrza w przewodach to też jest zagadka - wiele razy widziałem je w autach, które były całkowicie sprawne i odpalały prawidłowo. Nie jestem pompiarzem i nie mam tu prawie żadnej praktyki - to trochę zagadka jest dla mnie, czy bąbelki są dopuszczalne czy nie...
Problemem tutaj mogą też być przewody przelewowe - one też muszą być całkowicie szczelne, bo z tego co pamiętam przelew z wtryskiwaczy idzie do filtra i paliwo przelewowe wraca do pompy wys. ciśnienia. Czyli przewody znajdują się w obwodzie paliwowym samej pompy wys. ciśnienia - nieszczelność na nich spowoduje cofanie się paliwa z pompy i na jego miejsce wchodzi powietrze.
Ale sprawdź wpierw ciśnienie na szynie - aby fałszywie nie błądzić...
Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 16-11-2024 o 10:05
|