View Single Post
Stary 20-11-2024, 01:49   #122
georg-kiejstut
ford::beginner

Imię: Jerzy
Model: S-max MK2----- Focus MK4
Silnik: 2.0 TDCI----2.0 Eco Blue
Rocznik: 10.2015----10.2020
Domyślnie Odp: Wibracje przy prędkościach autostradowych

Witam

Kupilem uzywanego focusa mk4 st-line 2.0 ecoblue w grudniu 2022. Pierwsza rejestracja 12.2020.Mial 170000 nalotu. Jazda probna bez zadnego zarzutu. umowilem sie z handlarzem ze zrobi serwis (inspekcje) oraz przeglad potrzebny w niemczech do rejestracji. Na przegladzie przyczepili sie do hamulcow. Musieli wymienic na nowe z przodu oraz z tylu. w styczniu odebralem focusa i cos w aucie zaczelo lekko wibrowac. myslalem ze to moze opony ale nie byly jeszcze zajechane. OK kupilem nowe Goodyear zadnych zmian problemy z wibracjami od okolo 120 km/h. Walczylem z tym prawie dwa lata
wywazanie kol 2 razy, wymiana lozyska podpory walu, kontrola tarcz na bicie wszystko w porzadku ale wibracje dalej byly. No to mysle kupie nowe lozyska do tylu mozna je w prosty sposob wymienic. kupilem dwa do tylu, biore sie za wymiane, zdejmuje tarcze a tam jakies smary miedzy tarcza a piasta. Lozysko okazalo sie w porzadku. wyczyscilem wszystko do czystego metalu i zlozylem wszystko do kupy. patrze na felgi od srodka tez wszystko od jakiegos smaru. Wyczscilem felgi plus montaz. wzielem sie tez za przod a tam to samo smar na felgach i miedzy tarczami a piastami. Wyczyscilem i poskladalem wszystko. Jazda probna i wibracje od 120 km/h zginely ale teraz przy hamowaniu sa wibracje, czgo przedtem nie bylo prawdopodobnie czeka mnie wymiana tarcz. z tego co wiem nie smaruje sie zadnym smarem piasty przed zalorzeniem nowych hamulcow
I to byla moja historia. Warto sprawdzic, koszty zero, 3 godziny mi to zajelo
Mam nadzieje ze moj post cos pomoze

pozdrawim Georg
georg-kiejstut jest offline   Odpowiedź z Cytatem