Odp: Skrzynia automatyczna A8 - dołożenie manetek zmiany biegów
Cześć.
Mały update
Jestem po wyjeździe w góry, gdzie w praktyce zweryfikowałem sposób hamowania silnikiem więc pozwolę sobie podzielić się z Wami swoimi spostrzeżeniami.
Po pierwsze, działa i hamuje ;-)
Po drugie, do sensownego używania hamowania silnika, skrzynia musi być przełączona w tryb S.
Redukcja biegu w trybie D, to zawracanie głowy, bo działa dosłownie przez chwilę. Dość szybko skrzynia przywraca wyższe przełożenie. Tak można się bawić ewentualnie przy zwalnianiu na prostej. NALEŻY jednak pamiętać, że PO naciśnięciu manetki zmieniającej przełożenie w dół, komputer doda gazu, wiec mimo redukcji, w pierwszym momencie auto przyśpieszy lub odczujesz jakby przestało hamować.
Na S działa to w sposób bardziej zbliżony do redukowania biegów w manualu.
Po trzecie, TO nie jest 1:1 jak ze skrzynią mechaniczną i należy o tym pamiętać. W skrajnych momentach (za niskie, za wysokie obroty) bieg zostanie i tak zmieniony - ale to oczywiste i dobrze że komputer to monitoruje.
Przejechałem kilkaset km w górzystym terenie, na 2-3 biegu. Jedynki właściwie nie udawało mi się wbić. To ma sens i faktycznie można w ten sposób zaprząc silnik do hamowania oszczędzając hamulce.