Cytat:
|
Ford do tego silnika (bezpieczniej sprawdzić po vin, ale porównuje z autem 2.0d 2024 vw/ford) stosuje Ford-Castrol EDGE 0W-20 (WSS-M2C956-A1)
|
Dziękuję wszystkim za rady i zainteresowanie. W mojej słowackiej instrukcji w ogóle nie ma wzmianki o normie WSS-M2C956-A1, lepkości 0W-20, a jest jedynie ogólna informacja, że konieczne jest stosowanie oleju „o określonej normie i lepkości”. Ale nic konkretnego. Oleju 0W-30 zgodnego z ACEA C3 można używać wyłącznie do „uzupełnienia maksymalnie 0,5 l”. Bardzo ciekawe, dlaczego istnieje różnica w tłumaczeniu instrukcji.
Dzisiaj znalazłem instrukcję po polsku i po czesku i jest tam dokładnie to co napisał
@
marekpz
i
@
balagan998
.
Instrukcja, strona 333, dół
Jeśli ktoś jest zainteresowany, może czytać dalej:
Stopniowo odkrywam, że istnieją różnice pomiędzy wersjami instrukcji. A moja instrukcja jest jeszcze starsza od samochodu i jest napisane, że informacja o oleju silnikowym jest na naklejce pod maską obok silnika, a ja tam nie mam żadnej naklejki. Mam, ale jest tylko informacja o mieszance chłodzącej do klimatyzacji
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wersja mojej instrukcji to 2KF012776AA, data: 19.11.2021
Nowsze wersje instrukcji to 2KF012715AC dla modeli wyprodukowanych w okresie 28.11.2022-18.06.2023 (pasowałoby, bo mój samochód był wyprodukowany w 12.2022). A o standardzie WSS-M2C956-A1 już tam mowa. Może dali mi złą instrukcję obsługi samochodu.