Odp: 2.0 tdci wymiana silnika
Dzień dobry Panowie. Chciałbym odświeżyć trochę temat ponieważ mam podobny problem a mianowicie padł mi silnik ostatnio na autostradzie w moim Fordzie Focusie MK3. Silnik 2.0 TDCI 150KM Euro6 o oznaczeniu T7DB. Niestety nie nadaje się do regeneracji więc pozostaje wymiana. I tutaj pytanie bo zacząłem szukać i jest trochę tych silników o podobnym oznaczeniu czyli np. T7CN, T7CE, T7C, T7CF, T7CJ, T7CL, T7MA. Czy jest tu może jakiś fachowiec który będzie wstanie podpowiedzieć lub stwierdzić z całą pewnością że taki silnik będzie pasował do mojego Focusa? Czy musi być tylko T7DB jeśli stary miał takie oznaczenie? Czytałem już wcześniej że podobno T8DB też pasuje bo różni się tylko mapą silnika i ma 180KM tylko on akurat jest jeszcze droższy od mojego. Generalnie strasznie drogie te silniki. Dla porównania 2.0 HDI 163KM jest o połowę a czasem nawet 2/3 tańszy. Czy zatem te inne oznaczenia też będą pasować to wtedy mam większy wybór czy musze szukać tylko T7DB? Będę wdzięczny za wszystkie sugestie i rady jak ugryźć ten temat. Pozdrawiam kolegów forumowiczów.
|