Grzejące się tylne hamulce
Ostatnio zauważyłem w swoim Focusie problem z tylnymi hamulcami. Mianowicie po przejechaniu kilku kilometrów tylna lewa tarcza rozgrzewała się do ponad 100 stopni. Tarcza prawa też była cieplejsza - jakieś 50 stopni. Przednie tarcze w tym samym czasie miały może z 20 stopni, więc praktycznie zimne. Od razu też zauważyłem, że klocki z tyłu starte prawie do zera. Problem musiał pojawić się w ostatnim miesiącu, bo przy sezonowej wymiane kół wszystko było ok. Było czuć przy kręceniu kołem bardzo lekki opór- ewidentnie koło było przyhamowane. Pierwsze co, to sprawdziłem ręczny, ale linki były luźne i wszystko odbijało.
Zamówiłem nowe klocki i wymieniłem. Tarcze zostawiłem stare, bo miały 10,5mm. Tłoczki przy wymianie wkręciły się bez większego oporu. Gumki całe, prowadnice chodzą lekko. Po wymianie dalej koła lekko się grzeją, ale to tak max 40-50 stopni. Trochę mnie to niepokoi. Gdzie szukać przyczyny? Czy klocki się muszą jeszcze ułożyć? Trochę dziwne aby tylne hamulce były gorące po kilku km jazdy bez hamowania.
Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka
|