Temat: [Focus 2014-2018] Dołożenie DAB+ do standartowego radia.
View Single Post
Stary 19-12-2024, 17:29   #378
macioo85
ford::average

Imię: Maciej
Model: Focus MK4 ST-Line / KA+
Silnik: 1.5 Ecoboost 150km / 1.2 ti-vct 85km
Rocznik: 2021/2017
Domyślnie Odp: Dołożenie DAB+ do standartowego radia.

Panowie. Są dwie anteny idące z ACM jedną białą wtyczką druga czarna. Czytałem gdzieś na forum że biała to sam FM i ten kabel idzie do szyby tylniej one niej oryginalnie wtopiona jest antena a nad nią wzmacniacz ale tylko FM. Kupiłem wspomniany wyżej wzmacniacz z DAB i wpoiłem go tam i zrobiłem miedzianą taśmę na długości szyby. I nic to nie dalo. Dodatkowo ten wzmacniacz z DAB potrzebuje zasilania z radia a oryginalnie zgodnie z schematami nie ma tam tego zasilania. Bo oryginalnie montuje się tam według mnie wzmacniacz tylo fm który jest zasilany po białym kablu antenowym.
Drugi kabel antenowy czarny idzie na dach razem z kablem zasilającym z acm. I tylo antena dachową ma GPS, tmc, i właśnie DAB. Kupiłem taką, która zgodnie z informacją też z tego co się dowiedziałem tu na formum z przedostatnią literką D. Po podłączeniu jest lepiej ale tak jakby brakowało zasilaniami radia to wzmacniacza antenowego. Lub kupiłem uszkodzoną antenę. Ale jak to sprawdzić? Ktoś wie ile volt powinno być na zasilaniu anteny ?
macioo85 jest offline   Odpowiedź z Cytatem