Odp: Błąd P244C - Temperatura spalin zbyt niska,
Cześć. Odkopię temat. W moim focusie z dw10f do tej pory nie miałem problemów z dpfem. Autem od zakupu zrobiłem prawie 30tys km i regeneracje odbywały się co ok 350-400km, w mieście trochę częściej. Korzystam z pudełka Damiana wiec na bieżąco monitoruje stan dpfa i jak przychodzi czas na wypalanie wyskakuje na trasę. Podczas ostatnich 2000km zauważyłem, że wypalanie rozpoczyna się gdy wartość soot dojdzie do 85%, a zawsze rozpoczynalo się gdy wartość load wynosiła min.80%. Po wypalaniu load spada z ok 30%do 2-5% a soot spada z 85 na ok 65%... Przez co w trasie wypalania wypadają co 80-200km. W forscanie wyskoczył mi błąd p244c, ale przez kolejne 1000km nie pojawił się ponownie. Temp spalin przy wypalaniu do tej pory wynosiła ok.500stopni, obecnie jest tak samo z tym, że nigdy tak często nie dochodziło do wypalania, a wartość soot nigdy nie przekraczała 60%. Różnica ciśnień po wypalaniu na biegu jałowym to 0kpa a przy 2tys obr. Ok 1kpa. Nie chcę w ciemno wymieniać zaworu par paliwa, czy wyzerowane zapisanych wartości zapełnienia dpfa przez forscsna to dobry pomysł? Czy ktoś miał podobny przypadek do mojego i może nakierować gdzie szukać problemu? Jaka powinna być egr podczas wypalania?
|